Als je wel eens een les ochtendyoga hebt gedaan, dan weet je hoe fris je dan aan de dag begint. Maar: hoe maak je er een gewoonte van? Met de Zentijd ochtendyoga challenge bijvoorbeeld! En je hoeft er maar een kwartier eerder voor op te staan.

Yoga als onderdeel van je ochtendroutine

Stel je voor dat je elke ochtend helder en vol frisse energie aan je dag begint. Geen haast meer, geen vermoeid gevoel, maar in balans, optimistisch, energiek en vol zelfvertrouwen. Regelmatig ochtendyoga doen helpt daarbij, maar een nieuwe gewoonte aanleren doe je niet zomaar. Volgens sommige gezondheidsgoeroe’s kan het al in 21 dagen, maar in de praktijk blijkt er helaas meer tijd voor nodig te zijn. Een ding is zeker: als het leuk is, wordt het makkelijker.

Vijf lessen ochtendyoga

Goed nieuws: de ochtendyoga challenge van Zentijd is leuk, dus dat is vast het halve werk. In vijf vrolijke yogalessen helpen Roos, Djilani, Rohima en Jolijn je op een laagdrempelige manier om yoga onderdeel te maken van je ochtendroutine. De lessen maken je soepeler, geven je energie, kracht, innerlijke rust en iedere ochtend een frisse start. 

Naar de Zentijd ochtendyoga challenge

Meteen beginnen? Je vindt alle yogalessen uit de ochtendyoga challenge van Zentijd op NPO Start.

ochtendyoga challenge Zentijd

De lessen van de Zentijd ochtendyoga challenge

Je kunt zelf bepalen in welke volgorde je de lessen volgt en je kunt ze zo vaak doen als je wil. Maar om te beginnen raden we je aan om een week uit te kiezen waarin je vijf dagen lang een kwartiertje eerder opstaat en begint met een yogales. De lessen zijn geschikt voor alle niveaus, dus ook als je geen of weinig ervaring hebt met yoga kun je meedoen. 

Dag 1: Elke dag een nieuwe kans

Ga uitgebreid uitrekken en stretchen met Rohima. Dit is een zittende yogales waarbij je je hele lichaam stretcht en twist zodat je lekker soepel aan de nieuwe dag begint. 

Dag 2: Begroet de zon 

Yogadocent Roos doet elke ochtend de zonnegroet. Haar opa deed dat ook en werd 102. Of dat dankzij de zonnegroet was zullen we nooit weten, maar het is wel een fijne manier met nieuwe energie je dag te starten. 

Dag 3: Vol zelfvertrouwen de dag in

Djilani staat elke dag om vier uur op voor yoga en meditatie. Gelukkig hoef je je wekker voor deze les maar een kwartier eerder te zetten. Je gaat letterlijk en figuurlijk in de startblokken voor een nieuwe dag en na zijn wijze woorden aan het einde van de les bruis je van zelfvertrouwen.

Dag 4: Geduld en compassie

Als je je dag mindful en met vredig begint, zul je vriendelijker zijn voor jezelf en anderen. Met deze meditatieve les van Jolijn oefen je je geduld en compassie. En dat kan goed van pas komen als je een drukke dag of lastige vergadering in het vooruitzicht hebt.

Dag 5: De hele dag positief

Deze vrolijke les ochtendyoga van Roos zou je elke dag wel willen doen! In tien minuten heb je een lach op je gezicht en een optimistisch gemoed. En je bent nog lekker opgewarmd ook!

Waarom meedoen aan de Zentijd ochtendyoga challenge?

Wij zijn natuurlijk fan van yoga dus we zijn een beetje bevooroordeeld. Maar gelukkig is er ook steeds meer wetenschappelijke onderbouwing dat yoga goed voor je is. Een paar belangrijke voordelen van iedere dag een lesje ochtendyoga zijn bijvoorbeeld:

1. Betere concentratie

De ademoefeningen en het meditatieve karakter van rustige yogalessen zijn goed voor je bewustzijn. Ze helpen je geest te kalmeren en je aandacht op het hier en nu te richten. Dit geeft een helder gevoel. Studies laten zien dat meditatie- en mindfulnessoefeningen je cognitieve functies zoals je geheugen en je concentratie kunnen verbeteren.

2. Meer ontspanning en energie 

Natuurlijk word je wakkerder van een kop koffie, maar misschien is een lesje yoga een beter idee. Door te stretchen en bewegen, verbeter je de doorbloeding in je lijf en komt er meer zuurstof in je spieren en hersenen. Dat geeft je energie en een ontspannen gevoel. 

3. Flexibeler en soepeler

Na een nacht slapen is je lichaam vaak stijf. Yoga helpt die stijfheid verdrijven. Door iedere ochtend te stretchen, hou je je gewrichten en spieren soepel. Veel houdingen, zoals de neerwaartse hond of de krijger, maken je spieren ook sterker. Dit is goed voor je lichaamshouding, maar het kan ook helpen blessures te voorkomen.

4. Minder stress, meer zelfvertrouwen

Yoga maakt je rustig. Het tempo van de oefeningen gecombineerd met een gelijkmatige ademhaling helpen, als je het regelmatig doet, stresshormonen zoals cortisol te verlagen. Daardoor ontstaat er ruimte voor innerlijke rust en meer geduld, compassie en zelfvertrouwen. 

Meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Kim-Lian van der Meij