Homoseksualiteit en voetbal, het blijft een ingewikkelde combinatie. Gelukkig lijkt er langzaam iets te veranderen, mede door de inzet van homoseksuele voetbalsupporters zelf. In de nieuwe serie De roze supporters wordt een aantal van deze voetbalfans gevolgd in hun poging om homofobie uit de voetbalstadions te bannen.

Tekst: Jaap Friso

‘Moet dat nou, zo’n eigen clubje?’ Dat is met stip de meest gestelde vraag aan de leden van De Roze Règâhs. De homosupportersclub van ADO Den Haag werd opgericht door Ron Triep (62) die al meer dan vijftig jaar een fanatiek ADO-fan is en zoveel mogelijk wedstrijden bezoekt. Op de vraag of het echt nodig is, wijst hij op de resultaten die er bereikt zijn sinds de oprichting van de LHBTIQ*-fanclub. Het lijkt inderdaad een roze sprookje. Niemand kan bij ADO inmiddels meer om de supportersvereniging heen. Op allerlei plekken in het stadion wordt de sjaal gedragen met als opdruk ‘100 % voor ADO Den Haag – 100 % tegen homofobie’. Bij incidenten met homofobe spreekkoren neemt ADO tegenwoordig zelf contact op met het bestuur van De Roze Règâhs om te bespreken welke actie er gewenst is. Buiten de lijnen wordt de zichtbaarheid en daarmee de tolerantie steeds groter, stelt Ron Triep. Daarmee is het volgens hem een kwestie van tijd totdat er ook binnen de lijnen openlijker over homoseksualiteit kan worden gesproken.

'Buiten de lijnen wordt de tolerantie al groter'

Veel media-aandacht

Nadat hij in Duitsland in aanraking kwam met homosupportersverenigingen vroeg hij zich af waarom dit in Nederland niet bestond. ‘In Duitsland heeft vrijwel iedere club in het betaalde voetbal een homofanclub. Ook in andere Europese landen, zoals Engeland, is het een normaal verschijnsel.’ Triep sprak er met voetbalsupporters, met vertegenwoordigers van ADO en met belangenvereniging COC over, en richtte in 2013 met een aantal mensen De Roze Règâhs op. De eerste, en heel lang de enige, homosupportersclub van Nederland was een feit. Tot hun verbazing was de media-aandacht enorm. Iedereen wilde met ze praten. Eén krant schreef dat ze een eigen vak in het stadion wilden. Van dat misverstand hebben ze lang last gehad. Dat willen ze juist niet, bij elkaar zitten. Natuurlijk, ze kijken de uitwedstrijden met elkaar in het café en zoeken elkaar op voor de gezelligheid. Maar in het stadion zitten ze in alle vakken, van de eretribune tot bij de harde kern. Dat is te zien in de serie De roze supporters die als doel heeft de bekendheid van de Roze Règâhs te vergroten en andere voetbalfans positief te inspireren.

* Onder het begrip LHBTIQ vallen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen, interseksuelen en queers. Soms wordt een ‘+’ toegevoegd om ook elke andere wijze waarop mensen hun gender of seksualiteit benoemen in te sluiten

Dit verhaal komt uit ons magazine Vertel. Wil je het helemaal lezen? Vraag dan nu hieronder een gratis proefnummer aan.

Zien? De roze supporters is vanaf maandag 16 mei om 22.10 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3. In mei zijn er bij de KRO-NCRV programma’s te zien en horen rondom de thema’s racisme, discriminatie en diversiteit.