Rome, 5 november 2021 - De Italiaanse regering brengt, in samenwerking met kerkelijke organisaties, 1.200 Afghanen het land binnen via een zogenoemde humanitaire corridor. Dat hebben Italiaanse media vandaag bekendgemaakt. De Afghanen mogen in eerste instantie twee jaar in Italië blijven - met de mogelijkheid van een verlenging van een jaar.

Naast de regering van premier Mario Draghi zijn ook de Italiaanse Bisschoppenconferentie, de Gemeenschap van Sant'Egidio, de federatie van protestantse kerken in Italië, de Waldenzer Tafel en andere organisaties bij het project betrokken.

De bisschoppen zullen de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de opvang van 300 migranten, het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor 400, Sant'Egidio voor 200. De Tafel der Waldenzen Tafel en de Federatie van Protestantse Kerken willen zich samen ontfermen over 200 personen.

Het is de bedoeling het project binnenkort uit te breiden tot 2.000 migranten, aldus een verklaring van de Italiaanse Bisschoppenconferentie. De getroffenen moeten uit doorreislanden als Pakistan of Iran naar Italië worden gebracht en over verschillende diocesen worden verdeeld. In samenwerking met de katholieke hulporganisatie Caritas worden daar integratieprogramma's gepland.

“Italië is een land dat een duidelijke humanitaire roeping heeft”, aldus Marco Impagliazzo, de president van de Gemeenschap van Sant'Egidio. 

Nadat de Taliban medio augustus de macht in Afghanistan hadden overgenomen, verklaarde Italië zich bereid bedreigde burgers helpen, aldus Impagliazzo. De humanitaire corridors zijn volgens hem de beste manier om dat te doen. Met behulp van deze reddingstrajecten hebben de afgelopen jaren ruim 4.000 in gevaar verkerende vluchtelingen de mogelijkheid gekregen naar Italië en andere Europese landen te reizen.