14 juni 2020

Sacramentsdag (a)

VERKONDIGING



Kathedrale basiliek St. Bavo, Haarlem

door mgr. Jan Hendriks



Deuteronomium 8, 2-3.14b-16a

1 Korintiërs 10, 16-17

Johannes 6, 51-58



Velen van U zullen mooie herinneringen hebben aan iemand die veel voor hen heeft betekend. Soms is die herinnering zo sterk dat je als het ware aanvoelt wat die persoon in een bepaalde situatie zou zeggen, ook al is hij of zij dus al overleden.

En ook de liefde en de goedheid van een overleden geliefde persoon werken dóór; de liefde die we van iemand ontvangen, geeft een band, van hart tot hart; en liefde en bevestiging die we hebben ontvangen van geliefde personen, helpen ons om vertrouw-vol en krachtig in het leven te staan.



En dan zijn er nog vaak voorwerpen die ons aan een dierbaar iemand herinneren, zoals een trouwring, een sieraad of ook iets heel gewoons en alledaags en er zijn de verhalen: zo was hij of zij, dat hebben we samen beleefd.



Zo leeft die persoon voort niet alleen in het vaderhuis bij Onze Lieve Heer, maar ook in onze herinneringen en in de mens die wij zijn door wat we doorgegeven hebben gekregen en in alles wat ons aan die geliefde persoon herinnert.



Zo is het onder mensen, maar zo is het ook in het geloof, in de band die we met God beleven. We horen de lezingen uit de heilige Schrift, de verhalen over Jezus, zo gaat Hij meer leven voor ons; en Hij heeft ons de sacramenten nagelaten, tekens die ons niet alleen aan Hem doen denken, maar waardoor Hij als levende Heer onder ons aanwezig is en in ons werkt. Hij blijft Zijn liefde geven, ook aan ons vandaag.



Uit onze menselijke ervaring weten we al hoe belangrijk die tekens, voorwerpen en herinneringen kunnen zijn; die zijn zo belangrijk omdat we een band van liefde hebben met de persoon waaraan ze ons herinneren. Als het een ring van zomaar iemand is, heeft die je niet veel bijzonders te zeggen, wanneer het de ring is van je dierbare vader of moeder, aan wie je veel mooie herinneringen bewaart, heeft dat voorwerp wél die grote extra waarde.



Ook in onze relatie met God is dat zo: alles, Zijn woorden, de sacramenten krijgen betekenis voor je door de band die je met God ervaart. Als je geen band hebt, zegt het je niks. Die band van liefde maakt dat je vreugde vindt en vrede door het woord van God te horen en de sacramenten te ontvangen; het woord van God en de ontmoeting met Hem in de sacramenten zullen je geloof weer voeden en verdiepen. Zo zegt Jezus zelf het ons vandaag: “Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, blijft in Mij en ik in hem” Zowel de eerste lezing als het evangelie spraken over de leven gevende kracht van het woord van God en van het geestelijk voedsel dat Hij ons schenkt. “Wie dit brood eet, zal in eeuwigheid leven”.



Natuurlijk zijn er soms mensen die zomaar ter communie gaan, zonder te weten wat het inhoudt en zonder die band met de Heer te ervaren. Voor hen is het “iets” wat zij ontvangen, maar niet die ontmoeting met de Heer. Toch is die Heer er wel, maar Hij blijft dan als het ware heel eenzaam omdat die relatie er niet is, er is geen contact. Als je dat contact, die relatie wél hebt, is dat een rijk bezit voor je leven, inspirerend en sterkend in voor- en tegenspoed. Daarom kan ik niet anders dan aanbevelen: zoek Hem, verlang naar Hem, want Hij laat zich vinden!



Ook nu zijn er veel mensen die naar Hem hebben verlangd nadat ze zoveel maanden de heilige communie niet hebben kunnen ontvangen. Dat verlangen is iets moois. Het is als met een geliefde die terugkeert van een hele lange reis en die je eindelijk weer in de armen kunt sluiten.



Maar het gebeurt natuurlijk ook dat geliefden van elkaar kunnen vervreemden en dat liefde zelfs om kan slaan in haat. Ook hierin is onze relatie met de goede God niet anders. Relatie is een werkwoord; zonder inzet ebt het weg, zonder contact vervreemd je, zonder dat je samen leeft en samen doet, verschraalt de relatie.



Het allermooiste dat Hij ons heeft nagelaten is wat we vandaag vieren: Gods mooiste cadeau: de Eucharistie met de heilige communie.

Laten we ons hart erin leggen, de communie maken tot een ontmoeting.met de H. Geest - Gods goede, liefdevolle medewerkers zijn.