In de stromende regen hebben zondag tienduizenden mensen in Amsterdam meegelopen met de landelijke Klimaatmars. Volgens de organisatie kwamen er zo'n 40.000 betogers naar de hoofdstad om hun stem te laten horen voor een eerlijker klimaatbeleid. Onder de demonstranten waren veel ouders met kinderen, die aandacht vroegen voor hun toekomst.

De mars begon vanwege de drukte al voordat het officiële programma op de Dam was afgelopen. Onder anderen Claudia de Breij en Typhoon traden op en er waren toespraken van de initiatiefnemers van de scholierenstaking voor het klimaat.

Zo'n vijftig maatschappelijke organisaties en politieke partijen sloten zich bij het protest aan, waaronder Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak, de Woonbond en GroeneKerkenactie. 

Onder de deelnemers waren onder anderen prinses Irene, veel politici en BN'ers zoals Bert Visscher en Georgina Verbaan. Voorafgaand gaven bisschop-coadjutor Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam en landelijk scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk hun zegen aan de mars. Dat deden zij tijdens een oecumenische gebedsdienst in de Dominicuskerk aan de Spuistraat.

Heleen de Coninck, hoofdauteur bij het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC, sprak de aanwezigen op de Dam eveneens toe. “Nederland verandert snel en met of zonder ambitieuze klimaatambities: Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn.” Volgens haar kunnen we nog wel iets doen, maar dringt de tijd. “We hebben nog keus, we kunnen er nog voor zorgen dat de aarde anderhalve graad opwarmt in plaats van twee.”

En dat maakt al een groot verschil voor de hoeveelheid koraal die dreigt te verdwijnen, wat grote gevolgen heeft voor het leven in de zee, aldus De Coninck. Ook maakt het veel uit voor de hoeveelheid planten en dieren en de onomkeerbaarheid van het smelten van het ijs op de polen. ,,Onze dijken zijn daar niet op berekend'', waarschuwde ze.

Rond 14.30 arriveerden de eerste demonstranten op het Museumplein, waar de actie eindigde. Doorweekt keerden ze vanaf daar weer huiswaarts. Om 17.00 uur vindt in de Noorderkerk in Amsterdam nog een gebedsdienst “voor schepping en natuur” plaats. 

De Raad van Kerken verklaarde dat deelname aan de Klimaatmars in het verlengde ligt van het christelijk geloof. “Juist gelovigen voelen zich vaak betrokken bij het klimaat. Want vraagt ons geloof niet om een zorgzame omgang met de aarde en onze medemens? Paus Franciscus bracht in 2016 zijn encycliek Laudato si’uit, waarin hij ons als gelovigen aansprak en opriep om onze verantwoordelijkheid te nemen voor deze aarde die ons is toevertrouwd.”