Washington, 27 oktober 2020 - Amy Coney Barrett is door de Amerikaanse president Donald Trump benoemd tot lid van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Daartoe heeft een meerderheid van de Senaat gisteren in een stemming hem gemachtigd. Het Hooggerechtshof bestaat nu weer uit negen opperrechters (justices). Met Coney Barrett zijn er nu zes van hen belijdend rooms-katholiek, een ongekend hoog aandeel in een land waarvan twintig procent lid is van de Katholieke Kerk.
De 48-jarige Coney Barrett volgt Ruth Bader Ginsburg, die vorige maand overleed. De goedkeuring van Trumps voordracht van Coney Barrett was eigenlijk een formaliteit, gezien de Republikeinse meerderheid in de Senaat. Van de senatoren stemden 52 voor het goedkeuren van Coney Barretts nominatie en stemden er 48 tegen. Senator Susan Collins uit de staat Maine was de enige Republikein die tegen stemde.
Coney Barrett, die in de media ‘ultraconservatief’ wordt genoemd, is de derde opperrechter die door Trump werd aangesteld. De voormalige hoogleraar aan de katholieke University of Notre Dame in Indiana zal lang zitting hebben in het Hooggerechtshof (Supreme Court), aangezien opperrechters worden benoemd voor het leven.
De Democraten hebben zich fel verzet tegen de benoeming van Coney Barrett. Zij vrezen dat ze samen met andere conservatieven in het Hooggerechtshof een streep zal zetten door de zorgverzekeringswet van president Obama, het recht op abortus en de gelijke rechten voor lhbti'ers. Ook kan een benoeming van Coney Barrett slecht nieuws zijn voor de Democraten als het Hooggerechtshof een oordeel moet vellen over de aankomende verkiezingen.
Het is volgens Amerikaanse media de eerste keer dat zo kort voor een verkiezing nog een nieuwe rechter toetreedt tot het hoogste rechtscollege van het land. President Trump sprak van een “gedenkwaardige dag voor Amerika, de Amerikaanse grondwet en de eerlijke en onpartijdige rechtstaat”.
Clarence Thomas, de langst zittende opperrechter, nam gisteravond laat (plaatselijke tijd) Coney Barrett tijdens een ceremonie bij het Witte Huis de eed af. Thomas, in 1991 benoemd door president George Bush Sr., is een van de rooms-katholieke opperrechters. De andere zijn chief justice John Roberts, Samuel Alito, Sonia Sotomayor en Brett Kavanaugh.
Amy Coney Barrett is gehuwd en moeder van zeven kinderen, van wie twee geadopteerd. Ze is praktiserend rooms-katholiek en fel pro-life. Ze werd geboren in 1972 in New Orleans. Haar vader Mike Coney, die als jurist voor Shell werkte, werd in 1982 tot diaken gewijd en behoort tot de clerus van het aartsbisdom New Orleans. Na haar studie letteren aan Rhodes College, ging ze naar de rechtenfaculteit van de Notre Dame. Daar studeerde ze summa cum laude af. Na een aantal jaren als juridische klerk en als advocaat te hebben gewerkt, keerde ze terug naar de Notre Dame Law School om er te doceren. In 2010 werd ze daar aangesteld als hoogleraar. In 2017 verliet ze Indiana nadat president Trump haar had voorgedragen als federaal rechter in Chicago.
Sommigen beschrijven Coney Barrett als de vrouwelijke reïncarnatie van de illustere opperrechter Antonin Scalia (+2016), voor wie zij eind jaren negentig als juridisch assistent werkte. Anderen zien haar als de antithese van de feminist Ruth Bader Ginsburg, die zij gaat opvolgen.
Tijdens de vier hoorzittingen in de Senaat voorafgaande aan de stemming over de voordracht, hield Coney Barrett zich op de vlakte over onderwerpen die het Amerikaanse electoraat zo sterk verdelen. Zo wilde zij geen uitsluitsel geven over de vraag of president Trump zichzelf gratie kan verlenen als hij zou zijn veroordeeld wegens eventuele misdaden. Ook werd zij bevraagd over haar standpunten over onder meer abortus en Obamacare. Coney Barrett weigerde daar op in te gaan omdat ze het niet verstandig vond te speculeren over mogelijke uitkomsten van processen die nog niet zijn gevoerd.