Assisi, 2 oktober 2020 - Carlo Acutis, de gamer en computerprogrammeur die in 2006 op 15-jarige leeftijd overleed aan leukemie, wordt op 10 oktober in Assisi verheven tot de eer der altaren. Gisteren werden zijn stoffelijke resten, die rusten in een graftombe in een franciscaans heiligdom, zichtbaar gemaakt om publiekelijk te worden vereerd. Het lichaam van de aanstaande zalige bleek gekleed in een Adidas-sweater, een spijkerbroek en Nike-sportschoenen.

Carlo Acutis werd als zoon van Italiaanse expats in 1991 in Londen geboren. Kort daarna vestigde het gezin zich in Milaan. Als klein kind gaf Carlo al blijk van een diepe religiositeit door dagelijks aan de Heilige Mis deel te nemen en de rozenkrans te bidden. Vanaf zijn eerste communie, die hij op zevenjarige leeftijd ontving, ontwikkelde hij een buitengewone liefde voor de eucharistie, het sacrament dat hij omschreef als een “snelweg naar de hemel”. De frequente communie hielp hem “om steeds meer op Jezus te gaan lijken”. In zijn parochie stond Carlo bekend om zijn levensvreugde. Hij was er actief als catechist en als hulpverlener aan daklozen.

Carlo had een grote interesse voor informatica. Op tienjarige leeftijd schreef hij al computerprogramma’s en ontwierp hij websites en lay-outs voor online-kranten. Op elfjarige leeftijd begon hij aan een internetencyclopedie over eucharistische wonderen van overal ter wereld. Dat leidde na zijn dood tot de meertalige site www.miracolieucaristici.org.

Toen Carlo in oktober 2006 ontdekte dat hij terminaal ziek was, besloot hij zijn lijden op te dragen aan Christus ten behoeve van de paus en de Kerk. Hij stierf op 12 oktober 2006 in Monza en werd naar zijn eigen wens begraven in Assisi, waar zijn familie een vakantiehuis had.

In 2013, zeven jaar na zijn dood, werd zijn zaligverklaringsproces geopend in het aartsbisdom Milaan. Op 5 juli 2018 werd het pauselijk decreet uitgevaardigd waarin zijn heldhaftige deugdzaamheid werd bevestigd en hij werd uitgeroepen tot ‘eerbiedwaardige dienaar Gods’.

Op 23 februari 2020 werd door paus Franciscus een wonder op Carlo’s voorspraak erkend. Daardoor stond niets meer zijn zaligverklaring in de weg. Het mirakel betrof een genezing in 2013 van een Braziliaans kind dat leed aan een zeldzame afwijking aan de alvleesklier. De Medische Commissie van de Congregatie voor de Heiligverklaringen oordeelde in november 2019 dat de genezing niet medisch te verklaren was. 

Aartsbisschop Domenico Sorrentino, diocesaan bisschop van het bisdom Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino, opende gisteren de graftombe. Aanwezig was Antonia Salzano, de moeder van de vererenswaardige dienaar Gods.

In eerste instantie waren er meldingen dat het lichaam van Carlo Acutis na veertien jaren niet was vergaan. Dat werd later door het bisdom tegengesproken. Wel was het zo dat het gehele lichaam bij opgraving werd teruggevonden, maar het was niet intact. Voordat het in de nieuwe graftombe werd gelegd, werd het lichaam zorgvuldig geprepareerd. Het gezicht werd gereconstrueerd met een siliconenmasker. Omdat de jongen graag vrijetijdskleding droeg, werd gekozen om hem in zijn favoriete outfit in de tombe te leggen.

Carlo Acutis’ lichaam blijft tot 17 oktober te zien in de kerk Santa Maria Maggiore in Assisi. Zijn hart ligt echter elders. Dat wordt momenteel tentoongesteld in een reliekhouder in de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi. Zijn moeder zei dat haar zoon na zijn overlijden zijn organen had willen doneren, maar dat kon niet omdat die door de leukemie waren aangetast.

Op 10 oktober zal in de bovenkerk van de Sint-Franciscusbasiliek het ritueel van de zaligverklaring worden uitgevoerd. Dat gebeurt onder leiding van pauselijk gezant kardinaal Agostino Vallini. Na het ritueel wordt een mis ter dankzegging opgedragen.