St. Joseph's Cathedral, Tehran

Londen, 2 maart 2023 - Vorig jaar is het aantal gearresteerde en vastgehouden Iraanse christenen in de Islamitische Republiek Iran aanzienlijk toegenomen. De 134 christenen die in 2022 werden gearresteerd voor godsdienst gerelateerde 'vergrijpen' was meer dan het dubbele van de 59 die in 2021 werden geregistreerd. Dat staat in het rapport ‘Violations to the rights of Christians in Iran’, gepubliceerd door Article18, Open Doors International, Christian Solidarity Worldwide en Middle East Concern, organisaties die opkomen voor vervolgde christenen.

“Vervolging van christenen in Iran komt vooral van de staat. Hardliners binnen het Iraanse regime maken zich steeds meer zorgen over de verspreiding van het christendom en zien evangelische christenen als een bedreiging”, aldus Article18.

2023 Annual Report. Violations to the rights of Christians in Iran

“Iraanse christenen worden nog steeds geconfronteerd met willekeurige arrestatie en opsluiting, zeer oneerlijke processen en langdurige opsluiting. De autoriteiten beschuldigen hen in de meeste gevallen van valse nationale veiligheidsovertredingen in verband met de vreedzame uitoefening van hun recht op vrijheid van godsdienst of overtuiging. Gebrek aan een eerlijk proces, oneerlijke processen, wijdverspreide marteling en andere mishandeling van gevangenen is op grote schaal gemeld.”

Het aantal christenen die in 2022 werden gearresteerd is het dubbele van de 59 die in 2021 werden geregistreerd. Ten minste 30 christenen kregen gevangenisstraffen of werden gedwongen tot ballingschap.

In december 2022 zaten nog ten minste 17 christenen in de gevangenis, waar zij straffen uitzaten tot 10 jaar op beschuldigingen als “handelen tegen de nationale veiligheid” en “propaganda tegen het regime”.

In 2022 waren er ook 49 gevallen van psychologische marteling en 98 claims van mishandeling en 468 personen, waaronder niet-christelijke familieleden van de verdachten, die in het Iraanse rechtssysteem verstrikt raakten. Het rapport zegt dat het werkelijke cijfer veel groter is omdat slachtoffers het geweld vaak niet melden.

Christenen worden, samen met andere religieuze minderheden in de Islamitische Republiek Iran, nog steeds systematisch beroofd van hun recht om vrij hun religie te belijden. Naast de willekeurige arrestaties, langdurige opsluiting, martelingen en andere mishandelingen, worden officieel erkende kerken onderworpen aan steeds strengere controles en wordt hen gevraagd hun Farsi-talige diensten op vrijdag te staken in een poging de opkomst te verminderen, aangezien vrijdag een weekenddag is en zondag een werkdag, aldus het rapport.

De autoriteiten blijven “huiskerken” binnenvallen en evangelische christenen publiekelijk belasteren - waarmee zij brutale veiligheidsmaatregelen tegen hen goedkeuren, aldus het rapport, en de inlichtingendiensten hebben de leiders van deze kerken gevraagd gegevens over hun leden te verstrekken.

Onder de gemelde schendingen van de vrijheid van godsdienst bevinden zich ook de gedwongen sluiting van bedrijven van christenen, de inbeslagneming van eigendommen, het verbod op tewerkstelling in de openbare sector en de ontzegging van toegang tot universiteiten.

Volgens Open Doors zouden er ongeveer 1,2 miljoen christenen in Iran zijn. "Iraanse christenen kunnen worden uitgesloten van onderwijs, hun baan verliezen en het zeer moeilijk vinden om weer een baan te krijgen. Voor vrouwen is de situatie nog hachelijker omdat de Iraanse wet vrouwen weinig rechten toekent. Als ze ontdekt worden als christen, lopen ze de kans om gewelddadig gestraft of gescheiden te worden door hun echtgenoten en dat hun kinderen van hen worden afgenomen," aldus Open Doors.

Hoewel Iran een islamitische staat is, verleent de grondwet wel de status van religieuze minderheid aan christenen, joden en zoroastriërs, en stelt zij dat de mensenrechten van niet-moslims gerespecteerd moeten worden zolang zij zich onthouden van activiteiten tegen de islam of het land. Het in 2013 gewijzigde wetboek van strafrecht voorziet niet in de doodstraf voor afvalligheid, maar de grondwet voorziet wel in islamitische sancties voor afvalligheid.

De Katholieke Kerk in Iran bestaat uit drie Chaldeeuwse bisdommen, een Armeense eparchie en twee Latijnse bisdommen.