06-01-2020
Volgens kardinaal Louis Sako, patriarch van de Chaldeeuwse katholieken, verkeren de Irakezen in een “schoktoestand” na de Amerikaanse liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad.

“Het is jammer dat ons land in een arena voor het uitvechten van geschillen verandert, in plaats van in een soeverein thuisland dat zijn territorium, rijkdom en burgers beschermt”, zei kardinaal Sako, die ook aartsbisschop van Bagdad is, op 4 januari. “In het licht van deze gevoelige en gevaarlijke situatie roepen we alle betrokken partijen op terughoudendheid te betrachten, wijsheid te tonen en rationeel te handelen, en aan de tafel van de dialoog en het begrip te gaan zitten om het land de onvoorstelbare gevolgen te besparen.”

Vandaag sprak de patriarch van Babylon de gelovigen toe in de Sint-Jozefkathedraal van Bagdad. Daar bad hij tot God om bescherming tegen naderend onheil. Ook zei hij erop te hopen dat alle partijen in het huidige conflict de wijsheid kunnen opbrengen om “de vulkaanuitbarsting” te voorkomen. Sako zei ook dat het altijd de onschuldigen zijn die als brandstof voor politiek-militaire vuurhaarden dienen. 

Afgelopen vrijdag voerde de Amerikaanse krijgsmacht op last van president Donald Trump een drone-aanval uit op een vliegveld in Bagdad. Onder de beoogde doden was naast generaal Soleimani ook de Iraakse politicus Abu Mahdi al-Muhandis, de leider van Kata'ib Hezbollah, een sjiïtische en pro-Iraanse militie in Irak. Iran heeft wraak gezworen.

Trump dreigde zondag op Twitter met een aanval op 52 Iraanse doelen, waaronder culturele sites, als Iran wraak neemt. De Unesco zei maandag dat zowel de Verenigde Staten als Iran in 1954 en 1972 verdragen hebben geratificeerd over cultureel erfgoed. De staten verbinden zich daarbij “geen opzettelijke maatregelen te nemen die cultureel erfgoed op het grondgebied van andere staten die partij zijn bij het verdrag schaden”. 

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vrijdagmiddag in Brussel bijeen voor spoedberaad over de crisis in het Midden-Oosten ten gevolge van de aanslag op generaal Soleimani. Belangrijk gespreksonderwerp is de nucleaire overeenkomst uit 2015 tussen Iran, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. De 28 EU-lidstaten hebben daar grote zorgen over sinds Teheran zondag aankondigde een streep te zetten door afspraken over de verrijking van uranium. Dat besluit kan betekenen dat Iran zijn nucleaire programma zonder beperkingen gaat voortzetten, met een eigen kernwapenarsenaal als mogelijk resultaat.

NAVO-leden zijn het erover eens dat Iran nooit een kernwapen in handen moet krijgen. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg maandag na afloop van een spoedvergadering in Brussel van de NAVO-ambassadeurs over het Amerikaans-Iraans conflict.