Monseigneur Michel Aupetit, de aartsbisschop van Parijs, heeft alle priesters in de stad opgeroepen hun klokken te luiden, als teken van ondersteuning voor zijn kathedraal die in lichterlaaie staat. Korte tijd later meldden op sociale media ook kerken uit andere delen van het land dat ze hun klokken aan het luiden waren, uit solidariteit met de Parijzenaren.

Aartsbisschop Aupetit is de gehele avond al op de plek des onheils. Hij zegt te hopen dat velen het bestrijden van de brand met hun gebed begeleiden. 

Ongeveer 400 brandweerlieden zijn thans druk bezig met het blussen van de brand in de Notre-Dame. Dat doen ze met minstens achttien brandweerslangen.

De brand die razendsnel om zich heen greep in het dak van het tussen de 12de en 14de eeuw gebouwde gotische godshuis, is volgens kerkelijke verantwoordelijken heel moeilijk te bestrijden. Het vuur lijkt te zijn ontstaan in de buurt van steigers die waren geïnstalleerd voor renovatiewerkzaamheden.

“Alles stond razendsnel in brand. Het gebint van het dak dateert aan de ene zijde van de 13de eeuw en aan de andere van de 19de. Er zal weinig van overblijven'', aldus André Filot tegenover de krant Le Figaro. De brandweer zal proberen de kerk binnen te gaan om te redden wat er te redden valt, maar wil geen manschappen verliezen.

Het is nog maar de vraag of de Notre-Dame gered kan worden. Daarvoor vreest de Franse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Laurent Nuñez. “We weten niet zeker of we de verspreiding van het vuur in de noordelijke klokkentoren kunnen stoppen. Als die instort kunt u zich de enorme schade wel voorstellen”, zei de bewindsman.

LEES:

UNESCO heeft de Franse autoriteiten inmiddels steun toegezegd. De VN-organisatie staat “aan de zijde van Frankrijk” om de Notre-Dame “te redden en herstellen”, aldus directeur-generaal Audrey Azoulay op Twitter.

Azoulay noemt de 850 jaar oude kathedraal in de Franse hoofdstad “erfgoed van onschatbare waarde”. Ze stelt dat haar organisatie de ontwikkelingen rond de brandende kerk op de voet volgt.

De pauselijke woordvoerder Alessandro Gisotti verklaarde kort voor 22.00 uur: “De Heilige Stoel heeft met ongeloof en verdriet kennis genomen van de verschrikkelijke brand die de kathedraal Notre-Dame de Paris heeft verwoest. Zij is een symbool van het christendom, in Frankrijk en in de wereld.”