Aartsbisschop wil vervolging schenders heiligenbeeld

San Francisco, 29 oktober 2020 - Aartsbisschop Salvatore Cordileone van San Francisco wil dat de verantwoordelijken voor de vandalisering van een standbeeld van de heilige franciscaan Junípero Serra strafrechterlijk worden vervolgd. Dat meldt Catholic News Agency (CNA). 

Op 12 oktober vonden bij de oude franciscaner missiepost San Rafael Arcángel in San Rafael (aartsdiocees San Francisco) rellen plaats. Daarbij werd het betreffende standbeeld met rode verf beklad en neergehaald.

“Deze aanval op een gekoesterd religieus symbool op onze eigen kerkelijke grond is geen klein vergrijp jegens andermans eigendom, maar een aanval op de katholieken als volk”, schrijft mgr. Cordileone in een brief gedateerd op 26 oktober aan Lori Frugoli, de openbaar aanklager van Marin County.

In Californië en in andere Amerikaanse staten is 12 oktober de dag waarop inheemse Amerikanen gedenken dat hun land werd gekoloniseerd. Junípero Serra OFM (1713-1784) zou volgens critici hebben bijgedragen aan de gedwongen bekering van zogenaamde ‘indianen’. De op Majorca geboren franciscaan werd in 2015 door paus Franciscus in Washington DC heiligverklaard.

“Als de plegers van deze misdaad niet voor het gerecht worden gebracht, zullen kleine menigten kunnen bepalen welke religieuze symbolen gelovigen op hun eigen grond mogen tonen om hun geloof te bevorderen. En dan kunnen ze aanzienlijk geestelijk lijden blijven toebrengen aan gewone katholieke mensen die onze sacrale ruimten zouden beschouwen als onbeschermd door de wet”, aldus de aartsbisschop.

Kort na de vandalisering voerde mgr. Cordileone een exorcisme uit op de plaats van het standbeeld. Hij noemde de vandalisering daarbij “blasfenisch”.

De politie van San Rafael zei in een verklaring van 13 oktober dat vijf vrouwen waren gearresteerd, aangeklaagd en weer vrijgelaten, en dat de zaken waren doorgestuurd naar het kantoor van de officier van justitie voor vervolging.