Rome/Canberra (KAP) 6 oktober 2020 - Het strafproces tegen de Australische kardinaal George Pell heeft een onverwachte nasleep. Volgens de krant Australian Financial Review wil Pells advocaat Robert Richter een officieel onderzoek laten uitvoeren naar de vraag of kardinaal Giovanni Angelo Becciu het strafproces in het nadeel van Pell heeft proberen te beïnvloeden. Toen kardinaal Pell nog financieel topman van het Vaticaan was, zou Becciu hem hebben tegengewerkt. De curieprelaat die destijds werkte op het Staatssecretariaat zou er belang bij hebben gehad dat Pell niet meer naar Rome zou terugkeren.

LEES OOK: Pell over ontslag Becciu: ‘opgeruimd staat netjes’

De Italiaanse media hadden vorige week bericht over vermeende overschrijvingen van in totaal 700.000 euro van het Vaticaan naar Australië. Het geld zou zijn gebruikt om getuigen à charge te financieren of om een mediacampagne tegen Pell te ondersteunen. Het tijdschrift L'Espresso verwees naar verklaringen van een voormalig werknemer van Becciu tijdens de Vaticaanse corruptieonderzoeken. Volgens de kranten Corriere della Sera en La Repubblica zou de persoon in kwestie Alberto Perlasca zijn. Deze was tot juli 2019 verantwoordelijk voor investeringen bij het Staatssecretariaat.

Becciu ontkent de beschuldigingen in een verklaring van zijn advocaat Fabio Viglione. Hij “ontkent categorisch elke inmenging in het proces tegen kardinaal Pell”, aldus de raadsman tegenover AP.

Ook Vivian Waller ontkent dat er sprake is van omkoping. Zij is de advocaat van de Australische hoofdgetuige in de zaak tegen Pell, wiens getuigenis ertoe leidde dat de kardinaal in 2018 schuldig werd bevonden aan het seksueel misbruik van twee koorknapen. Volgens Waller is haar cliënt niet omgekocht.

Kardinaal Becciu werd onlangs door paus Franciscus ontslagen als prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. De Heilige Vader had hem verteld hem niet meer te vertrouwen nadat er meerdere meldingen waren gemaakt van vermeend corrupt gedrag door Becciu.

Kardinaal Pell, die in april werd vrijgesproken door het Australische Hooggerechtshof, is momenteel in Rome.