Homeless Jesus

Amsterdam, 7 november 2022 - De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink onthult op zondagmiddag 13 november, op de rooms-katholieke Wereldarmendag, het beeld Homeless Jesus bij de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. Dat heeft de Gemeenschap van Sant-Egidio vandaag laten weten. 

Het kunstwerk, gemaakt door de Canadese kunstenaar Timothy P. Schmalz, stelt een dakloze man voor, liggend op een bankje, slechts aan de wonden aan zijn voeten herkenbaar als Jezus. 

“Op het bankje is ruimte voor voorbijgangers om even naast hem te zitten. Het beeld herinnert aan de schrijnende situaties waarin mensen zich kunnen bevinden en is te vinden in meer dan honderd steden verspreid over de hele wereld, in landen als de Verenigde Staten, India, Australië, Italië en Argentinië”, aldus de Gemeenschap van Sant’Egidio, die de Mozes en Aäronkerk beheert en opdrachtgeefster is van het beeld.

Homeless Jesus benadrukt het belang van vriendschap met wie aan de kant staan en moedigt mensen aan om niemand in de steek te laten.”

Wethouder Groot Wassink van Sociale Zaken is verantwoordelijk voor de opvang van daklozen in Amsterdam en besloot onlangs de winteropvang in de stad uit te breiden tot vier aaneengesloten maanden. Na enkele korte toespraken in de pas gerestaureerde Mozes en Aäronkerk zal hij het beeld, dat voor de kerk geplaatst wordt, onthullen.

Schmalz’ kunstwerken zijn beroemd over de hele wereld. Een van zijn bekendste is de sculptuur Angels Unawares op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. “De Gemeenschap van Sant’Egidio is vereerd dat de maker vanuit Canada aanwezig wil zijn bij de onthulling van Homeless Jesus in Amsterdam.” 

Sant’Egidio laat nog weten dat alle geïnteresseerden welkom zijn bij de onthullingsceremonie, die begint om 14.00 uur in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein.