Londen (BBC/The Times) 19 oktober 2020 - Vijf Britse bisschoppen van de Anglicaanse Gemeenschap hebben zich in een brief fel gekeerd tegen het brexitbeleid van premier Boris Johnson. Het gaat om de beide aartsbisschoppen van de Kerk van Engeland (Canterbury en York), de aartsbisschop van de Kerk van Wales, de aartsbisschop van de Kerk van Ierland (Armagh) en de primaat van de Schots-Episcopaalse Kerk. 

In een uitzonderlijk politieke boodschap, gepubliceerd in de Financial Times, veroordelen de kerkleiders de zogeheten Internal Market Bill, een wetsvoorstel waarmee de minister-president akkoorden met de Europese Unie wil omzeilen over hoe het Britse deel van Ierland er na de feitelijke brexit er voor zal staan. Noord-Ierland zou om politieke en economische redenen voorlopig in veel handelskwesties onder de hoede van de EU blijven ondanks het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de unie. De Britse regering heeft zich daar eerder bij neergelegd, maar Johnson heeft zich met zijn wetsvoorstel kennelijk bedacht.

De geestelijken onder leiding van de primaat van de Church of England en de wereldwijde Anglican Communion, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, hekelen de wet als “een botte maatregel die een rampzalig precedent schept” en het aanzien van het land in heel de wereld ondermijnt. 

“Als zorgvuldig tot stand gekomen akkoorden niet worden nageleefd en wetten op een zogenaamd legale manier kunnen worden geschonden, op welke grondvesten staat onze democratie dan nog?”, vragen de vijf bisschoppen zich af. Ze waarschuwen dat deze 'Wet van de Binnenlandse Markt' van Johnson de moeizaam verworven vrede in Noord-Ierland in gevaar brengt.

Conservatieve parlementsleden hebben volgens Britse media woedend gereageerd op de bisschoppen, die zich in hun ogen zonder kennis van zaken met de brexit bemoeien.

Waarnemers in Londen stellen vandaag echter dat de premier nu toch bereid is water bij de wijn te doen en zijn wetsvoorstel zou kunnen aanpassen om ervoor te zorgen dat er op de valreep toch een slotakkoord komt tussen Londen en de EU over hun relaties na de brexit. Het Verenigd Koninkrijk is dit jaar al uit de Europese Unie gestapt, maar alles blijft tot 1 januari hetzelfde. Dan moet er een regeling zijn getroffen, om te voorkomen dat een no-dealbrexit grote economische schade gaat aanrichten.

Inmiddels groeit ook het onbehagen in Schotland. Volgens opiniepeilingen wil de meerderheid van het Schotse electoraat vanwege brexit uit het Verenigd Koninkrijk stappen.