De dochter van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, Mpho Tutu-van Furth, spreekt bij de roze viering in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam. Mpho Tutu-van Furth kon geen priester blijven in de Anglicaanse Kerk van Zuid-Afrika, omdat zij trouwde met een vrouw. ANP BAS CZERWINSKI

Londen, 23 september 2022 - De anglicaanse Kerk van Engeland verbood de dochter van Nobelprijswinnaar Desmond Tutu in Londen een uitvaartdienst te leiden omdat ze getrouwd is met een vrouw, bevestigde de kerk vrijdag tegen de BBC.

Mpho Tutu van Furth is een gewijde priester in de Episcopal Church in de Verenigde Staten, die het kerkelijk huwelijk heeft opengesteld voor liefdesparen van hetzelfde geslacht. Via een omweg kon ze donderdag in de bewuste uitvaartdienst echter alsnog voorgaan.

De Church of England staat haar priesters niet toe om homohuwelijken aan te gaan, omdat het indruist tegen haar leer dat een huwelijk alleen tussen een man en een vrouw kan worden gesloten. Het burgerlijk homohuwelijk werd in 2013 in het Verenigd Koninkrijk ingevoerd.

Tutu van Furth vertelde de BBC dat ze was gevraagd de begrafenis van haar peetvader Martin Kenyon in Londen te leiden, die de wens had geuit dat zij die rol op zich zou nemen. Het plaatselijke bisdom van de Kerk van Engeland sprak echter zijn veto uit. Kenyons familie verplaatste de begrafenis van een kerk daarop naar een tent, waardoor Tutu van Furth alsnog de dienst kon leiden. “Het was heel grof en kwetsend”, zei ze over het veto van de kerk.

Tutu van Furth is getrouwd met Marceline Tutu van Furth, een in Amsterdam gevestigde hoogleraar die gespecialiseerd is in kinderinfecties. Het echtpaar woont in Amsterdam. Na dat huwelijk verloor ze in 2016 in Zuid-Afrika haar vergunning om er in de Anglicaanse Kerk de heilige communie, bruiloften, dopen of begrafenissen te leiden.

De vader van Tutu van Furth, die vorig jaar stierf, was de voormalige anglicaanse aartsbisschop van Kaapstad en een kopstuk van de antiapartheidsstrijd. Hij ontving in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.