Dominee worden was haar roeping, maar in de kerk waar Anne-Marie van Briemen opgroeide was dat alleen weggelegd voor mannen. Maar een roeping stop je niet, en je ware 'ik' evenmin. Dus ze werd predikant én besloot de liefde te omarmen.

'Ik was al een aantal jaren predikant in Boskoop, toen ik overvallen werd door de liefde.' Het leest als het begin van een romantisch sprookje, maar voor predikant Anne-Marie van Briemen was dit het begin van een ingewikkeld proces.

Al van jongs af aan voelde ze zich geroepen om God te dienen, maar dominee worden lag niet voor de hand. In de kerk waar zij opgroeide is het ambt van predikant voorbehouden aan mannen.

Annemiek Schrijver
Anne-marie van Briemen

Van Briemen werd predikant, want: een roeping laat zich niet stoppen. Maar de liefde ook niet: toen ze verliefd werd op een vrouw, heeft ze lang geprobeerd haar liefde verborgen te houden. Dat bleek onmogelijk: 'Ik liep helemaal vast, want mijn hart was wakker geworden en dat kun je niet wegstoppen.'

mijn hart was wakker geworden

Het werd tijd om te kunnen zijn wie ze is en dat ook te laten zien. Ze trouwde met haar geliefde, en tijdens de synodezitting van de Protestantse Kerk in Nederland in 2017, waar het zegenen van een relatie van mensen van hetzelfde geslacht aan de orde werd gesteld, vertelde zij haar verhaal.

Op zondag 11 oktober, Coming-Out Day, wil Anne-Marie van Briemen de kijkers van De Verwondering een hart onder de riem steken en laten zien dat er altijd hoop is, uit welke kast je ook moet komen.

Bekijk hier de uitzending! 

De inspiratietekst van Anne-marie van Briemen

Heer, mijn God,
Ik weet niet waar ik heen ga.  
Ik ken de weg niet die voor me ligt.
Ik kan niet met zekerheid zeggen
waar hij zal eindigen.
Ook ken ik mezelf niet echt,
en als ik denk dat ik uw wil volg,
dan betekent dit nog niet
dat ik dat ook werkelijk doe.
Maar ik geloof dat het verlangen om U te behagen
U in feite ook behaagt.
En ik hoop dat ik dat verlangen heb
bij alles wat ik doe.
Ik hoop nooit iets te doen zonder dat verlangen.
Als ik dit doe dan weet ik
dat U mij zult leiden langs het rechte pad,
hoewel ik er misschien niets van begrijp.
Daarom zal ik altijd op U vertrouwen,
ook al lijk ik verloren en in de schaduw van de dood.
Ik zal niet bang zijn
want U bent altijd bij mij,
en U zult mij nooit aan mijn lot overlaten
om mijn gevaren alleen te doorstaan.

- Thomas Merton