“Applaus voor alle grootouders!”

Vaticaanstad, 25 juli 2021 - Paus Franciscus heeft vandaag tijdens zijn angelustoespraak de gelovigen op het Sint-Pietersplein gevraagd om een applausje voor alle grootouders.

“We hebben zojuist de liturgie gevierd ter gelegenheid van de Eerste Mondiale Dag voor Grootouders en Ouderen. Een applaus voor alle grootouders! Grootouders en kleinkinderen, jong en oud hebben samen blijk gegeven van een van de mooie gezichten van de Kerk en hebben de verbondenheid tussen de generaties getoond”, zei de Heilige Vader.

“Ik nodig u uit deze dag in elke gemeenschap te vieren en grootouders en bejaarden te bezoeken, diegenen die het meest alleen zijn, om hun mijn boodschap mee te geven, geïnspireerd door Jezus' belofte: ‘Ik ben met jullie alle dagen’.”

De 84-jarige paus bad ervoor dat de samenleving de waarde inziet van de aanwezigheid van grootouders en ouderen, “vooral in de weggooicultuur”.

Franciscus citeerde een dichter die schreef: ‘Alles wat de boom heeft wat bloeit, komt van dat wat begraven is’. 

“Zonder dialoog tussen jongeren en hun grootouders komt de geschiedenis niet vooruit, komt het leven niet vooruit: wij moeten dit weer oppakken, het is een uitdaging voor onze cultuur. Grootouders hebben het recht om te dromen door naar jongeren te kijken, en jongeren hebben het recht op de moed van profetie, door het sap van hun grootouders over te nemen. Alsjeblieft, doe dit: ontmoet grootouders en jongeren en praat, praat. Het zal iedereen gelukkig maken”, zei de pontifex, die vanochtend in de Sint-Pieter de mis opdroeg met een aantal genodigde ouderen. 

Watersnood in China
De paus bad na het angelusgebed verder voor de slachtoffers en gedupeerden van de hevige stortregens en overstromingen in de Chinese stad Zhengzhou en de Chinese provincie Henan.

Tokio
Ook had Franciscus over de Olympische Spelen die eergisteren in Tokio werden geopend. “Mogen deze Spelen, in deze tijd van pandemie, een teken van hoop zijn, een teken van universele broederschap onder de vlag van gezonde competitie. God zegene de organisatoren, de atleten en allen die aan dit grootse sportfeest meewerken!”