26-09-2019

Aram I, het hoofd van de Armeens-apostolische Kerk van Cilicië, komt naar Nederland. Op 2 oktober houdt hij op uitnodiging van de Oud-Katholieke Kerk een publiekslezing in Utrecht. De ‘catholicos’ zal spreken over de uitdagingen voor christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten.

Als voormalig moderator van de Wereldraad van Kerken heeft Aram I een enorme ervaring opgebouwd in de interreligieuze dialoog en het oecumenische werk aan vrede en verzoening. Op dit moment bekleedt hij functies in de Raad van Kerken van het Midden-Oosten.

In zijn lezing bespreekt Aram I de situatie van christenen in het Midden-Oosten en benadrukt hij hun maatschappelijke bijdrage in heden en verleden. Hij zal ingaan op de problemen die christenen in het Midden-Oosten ervaren, gezien hun minderheidspositie, groeiende emigratie en grotere politieke druk.

Volgens de in Libanon residerende kerkleider hebben kerken de plicht om lokaal te werken aan een vreedzaam en respectvol samenleven met de islam. Hij roept westerse politici en christenen en moslimleiders in het Midden-Oosten op te pleiten voor een blijvende christelijke aanwezigheid in het Midden-Oosten.

Catholicos Aram komt naar Nederland voor een officiële ontvangst door de oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen. De oud-katholieke kerken van de Unie van Utrecht voeren al enige jaren vriendschappelijke bilaterale gesprekken met de Armeense Kerk.

De lezing op 2 oktober, getiteld The Challenges Facing the Christian Communities in the Middle East, start om 20.00 uur in congrescentrum In de Driehoek. Belangstellenden zijn welkom voorafgaande aan de lezing om 19.00 uur de oecumenische vespers in de Sint-Gertrudiskathedraal mee te vieren.

Het Catholicaat van Cilicië is een eigenstandige kerk, behorend tot de Armeens-Apostolische Kerk. Zij ontstond toen in de elfde eeuw vele Armeniërs op de vlucht waren geslagen voor oprukkende Turken en Mongolen. Aan de mediterrane kust stichtten zij in 1080 een nieuw koninkrijk: Ciliciaans Armenië of Cilicië geheten, met als hoofdstad Tarsus, de plaats waar de apostel Paulus vandaan kwam. In 1375 werd dit christelijk rijk echter onder de voet gelopen door islamitische Mammelukken.

Het Catholicaat moet worden onderscheiden van het Patriarchaat van Cilicië van de Armeens-katholieke Kerk.