Jeruzalem (KNA), 17 januari 2023 - De archeologen die werken aan de Kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem hebben nieuwe details van hun onderzoek gepresenteerd. Tijdens een bijeenkomst ter plaatse voor de verantwoordelijke kerkleiders bevestigde het onderzoeksteam van de Sapienza-Universiteit van Rome de vroegere bouwgeschiedenis boven het Graf van Christus, maar leverde ook nieuwe bewijzen en verduidelijkingen. Dat heeft de Franciscaanse Custodie van het Heilig Land onlangs bekendgemaakt; samen met de Grieks-orthodoxen en de Armeniƫrs zijn de franciscanen verantwoordelijk voor dit voornaamste heiligdom van het christendom.
Volgens het rapport staat het huidige grafmonument op een steengroeve die aanvankelijk werd overbouwd door een heidense tempel onder de Romeinse keizer Hadrianus (117-138). Deze werd in het begin van de vierde eeuw gesloopt voor de christelijke bouw. Daarbij zijn sporen van vernieling en brand gevonden.
Sinds 2016 worden uitgebreide restauratiemaatregelen uitgevoerd aan de Kerk van het Heilig Graf. Eerst werd de aedicula boven het graf van Jezus beveiligd. Vervolgens moest de hele vloer in de ruimte, die door holtes en kromtrekken ongelijk en instabiel was geworden en dus gevaarlijk voor bezoekers, opnieuw worden gelegd. Deze stabilisatiewerkzaamheden boden de gelegenheid voor archeologisch onderzoek van de ondergrond.
Al in 1974 had de franciscaan Virgilo Corbo in dit verband onderzoek verricht en gedocumenteerd, dat nu is bevestigd, maar ook nader gespecificeerd. Tijdens het huidige onderzoek zijn sporen ontdekt van de wiggen en de sneden die tijdens de steengroevewerkzaamheden zijn gemaakt. Rond het ronde grafhuis van Jezus zijn ook twee boven elkaar liggende lagen marmer gevonden.
Het onderzoekswerk moet worden voortgezet en de afzonderlijke waarnemingen van de verschillende lagen moeten zorgvuldig worden geƫvalueerd, aldus de verklaring van de Franciscanen. Alleen zo kan een algemeen beeld en een chronologie van de bouwgeschiedenis ontstaan, aldus de Italiaanse archeoloog Francesca Romana Stasolla in de verklaring van de Custodia Sanctae Terrae.