This photo taken and handout on February 12, 2024 by The Vatican Media shows Pope Francis during a private audience with Argentinian President Javier Milei in The Vatican. 
Handout / VATICAN MEDIA

Rome, 12 februari 2024 - De nieuwe Argentijnse president Javier Milei is vandaag in audiëntie ontvangen door paus Franciscus, die door de ultraliberale politicus eerder nog een “hoerenjong” was genoemd. De ongehuwde Milei, die werd vergezeld door zijn zus, had koekjes en gebakjes meegenomen voor zijn landgenoot, als blijk van verontschuldiging.

Milei had tijdens zijn verkiezingscampagne hard uitgehaald naar Franciscus. Hij noemde de eerste Argentijn en jezuïet op de Stoel van Petrus een “imbeciel” en een “communist”. Zodra Milei op 10 december werd ingezworen als staatshoofd matigde hij echter zijn toon. Hij nodigde de paus zelfs uit voor een bezoek aan diens geboorteland, waar Franciscus sinds zijn aantreden in 2013 niet meer is geweest.

Gisteren duidde de 53-jarige Milei de huidige paus aan als “de belangrijkste Argentijn in de geschiedenis”. De president woonde de heiligverklaring bij van de Argentijnse religieuze Mama Antula. Voorafgaande aan de plechtigheid werd hij door Franciscus in de Sint-Pieter verwelkomd. Milei omhelsde de paus, die in een rolstoel zat.

Franciscus, die op 17 december 1936 werd geboren in Buenos Aires als Jorge Mario Bergoglio, is populair onder de Argentijnse bevolking en Milei probeert meer steun onder zijn landgenoten te krijgen.

De president had traditionele Argentijnse Alfajores de dulce meegenomen alsook citroenkoekjes van een favoriet merk van de paus. Bij de ontmoeting moest Franciscus glimlachen en riep hij naar de president: “Je bent naar de kapper geweest!”

De twee spraken volgens het Vaticaan ongeveer een uur met elkaar achter gesloten deuren. 

Franciscus heeft aangegeven dat hij in de tweede helft van het jaar mogelijk zijn geboorteland zal bezoeken.

Javier Milei staat bekend als de ‘kettingzaagman’ omdat hij tijdens zijn verkiezingscampagne toespraken hield met een kettingzaag in de hand. Daarmee gaf hij aan dat hij als president zeer drastisch wil snijden in het overheidsbudget om daarmee onder meer de hoge inflatie in Argentinië te bestrijden. 

This handout photograph taken on February 11, 2024 and released by the Vatican press office, Vatican Media, shows Pope Francis (L) embracing Argentine President Javier Milei (R) at the Vatican. 
Handout / VATICAN MEDIA