Arjan Broers stelt wijsheid centraal

Na een verwarrende periode waarin de belangrijke levensvragen hem om de oren vlogen, besloot journalist Arjan Broers de wijsheid centraal te stellen. In De Verwondering vertelt hij over zijn inzichten.

Toen Arjan Broers in een burn-out belandde, begon een verwarrende periode waarin de grote vragen des levens hem om de oren vlogen. Toen hij enkele jaren later vijftig werd besloot hij wijsheid centraal te stellen. Hij vraagt zich af: kunnen we behalve steeds ouder, ook steeds wijzer worden?

Arjan Broers voelde zich als kind al aangesproken door het mysterieuze weten dat hij dacht te herkennen bij priesters en paters. Door theologie te studeren hoopte hij een glimp op te kunnen vangen van deze goddelijke wijsheid. Helaas bleek de studie toch vooral in te zetten op rationele kennis. Ondanks deze teleurstelling bleef Broers zich bezighouden met God, in zowel zijn werk als journalist als in zijn persoonlijke leven.

Arjan Broers
© Martje van der Heijden
Arjan Broers
© Martje van der Heijden

In een nieuwe aflevering van De Verwondering vertelt Arjan Broers over zijn omzwervingen en wijsheid. Eén ding is zeker, ouder worden is een zegen: “daar begint de tweede helft van je leven, volgens mij de beste helft.”

Deze aflevering bekijk je hier 

De inspiratietekst van Arjan Broers

ADEM, JIJ

Kiezen dus, steeds opnieuw, voor
een andere ik dan de kleine die
ik nu steeds de touwtjes in handen 
laat, die me insnoert en harnast.

Steeds opnieuw, het zál wennen en 
meer vanzelf gaan, zeggen: 
jij zoeklicht, jij fluisteraar van 
zorgen, jij met je slechte adem van
oordeel en van nee. Jij bangerik,
lieve knul: ik luister nu niet.

Nu stem ik mij af, steeds opnieuw
op Hij / Zij die ademt in mij
en zegt:

Ik zal er zijn.

- Arjan Broers