Dieren horen in de natuur. Toch? Hoe kan het dan dat er zoveel dieren in steden leven? Hoe komen ze aan eten? En kunnen ze hier wel prettig leven? In de YouTube-serie Beestenbrigade Stadsdieren gaan boswachter Tim en zijn cameraman Sjoerd op zoek naar dieren in de stad. Op hun tandem fietsen ze door verschillende steden in Nederland en vertellen ze elke aflevering over het dier dat die week centraal staat.

Bekijk Beestenbrigade Stadsdieren – aflevering 1

‘Eigenlijk zijn stadsdieren ook supertof!’

Boswachter Tim

Boswachter Tim

Presentator Tim Hogenbosch vertelt: ‘Als je het over dieren hebt, denk je in eerste instantie vaak aan dieren die in natuurgebieden leven, of aan huisdieren, maaaaaar… Eigenlijk zijn stadsdieren ook supertof!

Leven in de natuurgebieden kan riskant zijn als dier, maar denk eens aan welke gevaren een stadsdier allemaal tegen kan komen: auto’s, bussen, fietsers, katten, tegen gebouwen aan vliegen... Noem maar op.

Daarom is het juist zo tof om ook aandacht te geven aan déze dieren. Dan is het juist leuk dat ik dat met mijn dikke maat en cameraman Sjoerd kan doen: zoeken naar dieren in de Nederlandse stadsjungle.’

Boswachter Tim en cameraman Sjoerd - Beestenbrigade Stadsdieren

‘Het is gelukt om zelfs de meest eigenwijze dieren te filmen.’

Cameraman Sjoerd

Cameraman Sjoerd

Ook voor cameraman Sjoerd was deze ervaring anders dan hij gewend is. ‘Als cameraman leg ik normaal mensen vast die niet zomaar wegrennen. Je kan ze vaak een beetje sturen zodat ze mooi op beeld komen. Maar bij wilde stadsdieren is het een ander verhaal, die doen lekker waar ze zin in hebben. Als je niet snel genoeg bent met je camera is de vogel of vleermuis zo weggevlogen of heeft de egel zich alweer verstopt.

Gelukkig weet Tim me altijd naar de goede plekken te brengen en is het gelukt om zelfs de meest eigenwijze dieren te filmen.’

Challenge

Tim vertelt de kijkers thuis elke aflevering over het stadsdier dat centraal staat. Tussendoor is het tijd voor een challenge. Samen met Sjoerd doet hij een wedstrijdje. Wie kan er bijvoorbeeld het beste een halsbandparkiet nadoen? Oordeel zelf…

Doe het lekker zelf!

Aan het eind van elke Beestenbrigade Stadsdieren aflevering is het tijd voor een DIY, ook wel een ‘doe het lekker zelf’, zoals Tim het liever noemt. Ouders en kinderen kunnen de knutselwerkjes natuurlijk thuis ook maken, met behulp van de DIY-bladen op de Zappelin website.

Bekijk de DIY-bladen

Beestenbrigade Stadsdieren kan je terugkijken op het YouTube-account van Zappelinbeestenbrigade.nl en in de Zappelin app.

Boswachter Tim en cameraman Sjoerd fietsen op hun tandem

Groener doen

KRO-NCRV geeft om de aarde. Met onze programma's, artikelen en acties proberen we de wereld steeds wat groener te maken. Doe je mee?

Tim Hogenbosch poseert voor oranje achtergrond