Rome, 17 februari 2021 - De Belgische minderbroeder conventueel Dominique Mathieu heeft gisteren in Rome de bisschopswijding ontvangen. Vorige maand werd de 57-jarige religieus door de paus benoemd tot aartsbisschop van het Iraanse aartsbisdom Teheran-Isfahan der Latijnen.
De wijding werd verricht in de Basiliek van de Twaalf Apostelen (Santi XII Apostoli), een kerk die wordt beheerd door de Orde der Minderbroeders Conventuelen. Gekozen werd voor 16 februari, de feestdag van Sint-Maruthas († 422), patroon van Iran.
Hoofdcelebrant was kardinaal Leonardi Sandri, de prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken. Onder de co-consecratoren was kardinaal Mauro Gambetti, minderbroeder conventueel en voormalig overste van het Heilig Convent van Sint-Franciscus in Assisi.
De plechtigheid werd bijgewoond door franciscaanse oversten, vertegenwoordigers van het Grieks-Melkitische Patriarchaat en de ambassadeurs van Iran en België bij de Heilige Stoel.
In zijn homilie vergeleek kardinaal Sandri de toekomstige missie van mgr. Mathieu met die van de heilige Franciscus van Assisi, die in 1219 tijdens de Vijfde Kruistocht in de Egyptische stad Damietta sultan Al-Malik Al-Kamel ontmoette en met hem bevriend raakte. “In Damietta was Sint-Franciscus niet bang voor Mohammed, en de sultan niet voor het evangelie. Zij luisterden naar elkaar.”
De interreligieuze dialoog is de nieuwe aartsbisschop van Teheran-Isfahan, een volgeling van Sint-Franciscus, wel toevertrouwd, zei Sandri.
Dominique Mathieu werd op 13 juni 1963 geboren in Aarlen, de hoofdstad van de Belgische provincie Luxemburg. In 1987 legde hij zijn plechtige geloften af als lid van de Orde der Minderbroeders Conventuelen; twee jaar later werd hij in het West-Vlaamse Damme, waar hij opgroeide, tot priester gewijd. Tot voor kort was hij provinciaal-overste van de Belgische conventuelen en pastoor van de Sint-Antoniuskerk in Brussel.
Mathieu, die binnenkort naar Iran vertrekt, neemt daar het stokje over van voormalig apostolisch administrator Jack Youssef, die het Iraanse diocees sinds 2015 als interim-bestuurder leidde.
De rooms-katholieke gemeenschap in Iran gaat terug op een missie van Spaanse karmelieten uit de 17de eeuw. Centrum daarvan was Isfahan, in die tijd de hoofdstad van de sjahs van de Safavieden-dynastie.
Het aartsbisdom Isfahan werd in 1910 door paus Pius X opgericht. Sinds 8 januari 2021 draagt het de naam Teheran-Isfahan.
In de Islamitische Republiek Iran wonen bijna 86 miljoen mensen. Van hen is 99,4 procent moslim (90-95 procent sjiitisch, 5-10 procent soennitisch). 0,3 procent is christen, jood of zoroastriaan. De christelijke gemeenschap in Iran is divers: rooms-katholieken (‘Latijnen’ genoemd), Chaldeeuws-katholieken, Armeens-apostolische en anderen.