Rome (Kerknet), 26 november 2022 - De bisschoppen van België blikken terug op hun door henzelf als geslaagd ervaren ad-liminabezoek (21-25 november). 

“Ik was er eerder al in 2003 en 2010 bij”, zegr kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel. “In vergelijking met vroeger voel ik nu een andere sfeer bij ons bezoek aan de dicasteries van het Vaticaan. Vroeger waren dat momenten waarop vooral de voorzitter van het dicasterie sprak. Deze keer kregen we duidelijk de boodschap dat ze naar ons wilden luisteren. Je voelde dat ze onze situatie willen kennen en begrijpen.”

De Belgische bisschoppen hadden elke dag een stevig programma. Vroeg uit de veren en elke ochtend een viering in één van de grootbasilieken van Rome. De rest van de dag waren er bezoeken aan de achttien dicasteries van de Romeinse Curie.

Zij bezochten ook de Santa Maria della Pietà in Camposanto dei Teutonici, de kerk op de Vaticaanse begraafplaats van de Duitsers (‘Teutonici’) en Vlamingen, een bijzondere plek binnen de muren van het Vaticaan.

Over de ontmoeting met paus Franciscus op 25 november zegt de Kesel. “We werden twee uur lang ontvangen door de paus. De sfeer was informeel. Ik had een toespraak voorbereid, maar die werd opzij gelegd. Het was voor ons een ontroerende ontmoeting. Ondanks zijn leeftijd, 86 jaar, is hij op een zeer heldere manier aanwezig. Die sfeer viel overal op. De ontvangst was steevast hartelijk.”

“Een ad-liminabezoek dient niet om concrete dossiers te bespreken”, beklemtoont kardinaal De Kesel. “Daarvoor kun je op andere momenten naar Rome komen. Ik heb altijd getracht om de kerkelijke situatie bij ons en elders in Europa duidelijk te maken. We maken deel uit van een pluralistische samenleving, die steeds meer geseculariseerd is. De Kerk bevindt zich in een samenleving die niet langer in zijn geheel christen is. Hoe zijn we in die samenleving aanwezig? Dat is een van onze grote uitdagingen. Het is belangrijk om dat duidelijk maken. Men mag ons niet beoordelen met criteria uit het verleden. Daarover hadden we een echte en oprechte gedachtewisseling. Ik kon vrijuit zeggen wat ik wilde, in een sfeer van broederlijkheid en respect. Ook over bijvoorbeeld de pastoraal voor homoseksuelen. We konden uitleggen dat we die mensen willen helpen.”

Nieuw was de interdicasteriële ontmoeting. De Belgische bisschoppen konden praten met een achttal prefecten van dicasteries tegelijk. Een interessante aanpak, die ook de ideeënuitwisseling onder dicasteries bevordert.

“Heel wat thema’s belangen verschillende verantwoordelijken in het Vaticaan aan”, vindt kardinaal De Kesel. '

“Evangelisatie is bijvoorbeeld een thema voor de dicasteries voor de leken, de bisschoppen en de clerus. Het thema priestertekort en engagement van leken kwam ter sprake. En de aanwezigheid van vrouwen in de Kerk. Dat alles valt onder verschillende dicasteries. Die gezamenlijke, globale aanpak is voor mij het belangrijkste punt bij de hervorming van de curie.'

Paus Franciscus gaf de bisschoppen van België tot slot een boodschap mee die overeenkomt met zijn boodschap aan de Nederlandse bisschoppen tijdens hun ad-liminabezoek (7-12 november): wees nabij. “Wees dicht bij de Heer, door het gebed. Sta dicht bij elkaar, onder bisschoppen. Sta dicht bij jullie priesters. En sta dicht bij het godsvolk.”