Brussel, 7 december 2020 - Katholieken in België overwegen juridische stappen te zetten tegen de regering nadat deze had besloten dat openbare missen in het land opgeschort zullen blijven tot 15 januari 2021. Dat blijkt uit een communiqué op Belgicatho.
Na een ministerieel besluit van 29 november zullen de ongeveer 6,5 miljoen katholieken in het land verplicht zijn om thuis het hoogfeest van de Geboorte des Heren te vieren. Katholieke lekengelovigen zijn van plan om een civielrechtelijk zaak aan te spannen om dit decreet aan te vechten. Volgens hen druist het verbod op publieke liturgie in tegen de Belgische grondwet.
Het plan is om individuele parochies aanklachten te laten indienen. De hoop is dat als een enkele parochie het recht krijgt om alsnog openbare missen te houden, andere parochies gemakkelijker met hetzelfde argument een geding tegen de opschorting kunnen winnen.
Een open brief aan de Belgische eerste minister, geschreven door verontruste clerici en religieuzen na het decreet van 29 november en geplaatst op de website Voor de mis, is inmiddels door 11.000 mensen ondertekend.
Volgens de briefschrijvers is het onrechtvaardig dat het burgers wel is toegestaan om kerstinkopen te doen of te gaan zwemmen, maar maar de mis gaan niet. “Ook niet op Kerstdag!”
“Doordat er niet gesproken werd over de erediensten en de vieringen op Kerstmis, verjaardag van de geboorte van Christus, toont deze beslissing een echt gebrek aan kennis rond wat voor heel wat gelovigen fundamenteel is in hun dagelijks leven, en dit ondanks een strikt protocol opgemaakt door de bisschoppen van België, in samenspraak met de autoriteiten. Dit stilzwijgen klinkt als een misprijzen van het geloof, dat voor zoveel medeburgers een bron van kracht en liefde betekent. Het verwondert ons enorm!”