Brussel, 18 november 2020 - Het Derde Jaarrapport van de Katholieke Kerk in België is vandaag verschenen. Daaruit blijkt dat er in België meer dan 2.000 parochieprojecten zijn die noden van kwetsbare mensen proberen te lenigen en dat er in de parochies 141.054 vrijwilligers werkzaam zijn.

Net als de twee voorgaande jaren toont het rapport een dwarsdoorsnede van het brede netwerk van katholieke en christelijk geïnspireerde bewegingen die ten dienste van de maatschappij staan.

De Katholieke Kerk in België 2020

“Dat de Kerk er bijzonder wil zijn voor zieken, ouderen en mensen aan de rand van de samenleving, blijkt uit vele cijfers. Zo hebben tal van parochies grotere of kleinere projecten voor hulpbehoevenden, vluchtelingen, eenzamen en daklozen”, laat het secretariaat van de Belgische Bisschoppenconferentie weten. “Vrijwilligers zijn essentieel om de goede werking van al die projecten te verzekeren. Daarnaast zijn er vrijwilligers die de kerken onderhouden, catechese geven, de kerkfabrieken besturen enz.”

Een bijzondere groep zijn de 4.524 vrijwilligers in zorgvoorzieningen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra. “Zij werken mee in de pastorale ploegen, bieden een luisterend oor of staan op andere manieren de zieken, ouderen en mensen met een handicap bij.”

Het rapport laat zien dat in alle Belgische bisdommen veel leken pastorale taken op zich nemen: voorgaan in gebedsdiensten of uitvaarten, catechese en vorming geven, de pastoraal verzorgen in de gevangenissen, in ziekenhuizen en woonzorgcentra, het beheer van geld en patrimonium en het verzekeren van de goede werking van pastorale samenwerkingsverbanden. In totaal zijn er 3.965 leken met een opdracht van hun bisschop. Het grootste deel van hen doet dat onbezoldigd.

De Belgische kerkprovincie bestaat uit het aartsbisdom Mechelen-Brussel, de Vlaamse diocesen Antwerpen, Gent, Brugge en Hasselt, de Waalse diocesen Liège (Luik), Namur (Namen) en Tournai (Doornik) en het militair ordinariaat. Er zijn in België in totaal 3.732 parochies; in 2019 werden er 40 opgeheven. Daarnaast telt de Katholieke Kerk in België tal van provincies van religieuze ordes en congregaties.