Rome, 14 maart 2023De diplomatieke betrekkingen tussen Nicaragua en de Heilige Stoel zijn opgeschort. Dat blijkt uit een verklaring van het Nicaraguaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt Vatican News. Het sandinistische bewind heeft de Heilige Stoel gevraagd zijn diplomatieke missies in het land te sluiten.

De Heilige Stoel en Nicaragua onderhouden diplomatieke betrekkingen sinds 1908. Die zijn niet verbroken, maar enkel opgeschorst, aldus de Vaticaanse nieuwssite.

Op 12 maart 2022 werd de apostolische nuntius in Managua, aartsbisschop Waldemar Sommertag, het land uitgezet. De Heilige Stoel verklaarde daarop “met verbazing en spijt kennis van dit besluit” te hebben genomen. De pauselijke diplomaat had “met grote toewijding gewerkt voor het welzijn van de Kerk en van het Nicaraguaanse volk, vooral de zwaksten”. Hij had zich ook ingezet voor de dialoog tussen de regering en de oppositie.

Een mogelijke aanleiding voor de nieuwe verergering van de diplomatieke crisis is een interview van de Argentijnse website Infobae bij gelegenheid van de tiende verjaardag van de verkiezing van Jorge Bergoglio tot paus. Daarin liet paus Franciscus zich kritisch uit over het optreden van de regering in Nicaragua en noemde haar het een “strenge dictatuur”. Daarbij vergeleek de pontifex het bewind van Daniel Ortega met “de communistische dictatuur van 1917 of de dictatuur van Hitler van 1935”.

Franciscus verdrietig over veroordeling bisschop in Nicaragua  (12 februari 2023)

De sandinistische regering van Nicaragua voert sinds jaren een antiklerikale politiek. Het dieptepunt is de veroordeling van bisschop Rolando Álvarez Lagos van Matagalpa tot 26 jaar gevangenisstraf. Sinds zijn veroordeling een maand geleden, is er niets meer van hem vernomen.