Newly elevated Cardinal, Monsignor Robert Walter McElroy attends a courtesy visit of relatives following a consistory for the creation of 20 new cardinals by the Pope, on August 27, 2022 in The Vatican. Alberto PIZZOLI / AFP

San Diego, 15 februari 2023 – Kardinaal Robert McElroy, bisschop van het Amerikaanse diocees San Diego, heeft laten weten dat zijn bisdom mogelijk een faillissement moet aanvragen. Dat komt omdat er ongeveer vierhonderd rechtszaken tegen het bisdom zijn aangespannen door personen die beweren als minderjarigen seksueel te zijn misbruikt door geestelijken van San Diego.

Het grote aantal zaken is een gevolg van een Californische wet uit 2019, die slachtoffers drie jaar de tijd geeft om zonder verjaringstermijn een civielrechtelijk proces aan te spannen.

McElroy, die afgelopen zomer door paus Franciscus kardinaal werd gecreëerd, zegt dat zijn bisdom nog steeds niet is hersteld van de klap van 2007. Toen werd 198 miljoen dollar betaald om 144 claims van misbruik te regelen. “Zelfs met een verzekering zal het bisdom niet in staat zijn soortgelijke bedragen opnieuw uit te betalen”, aldus de bisschop in een brief aan de gelovigen.

“Een faillissement zou een manier zijn om ervoor te zorgen dat de activa van het bisdom op billijke wijze worden gebruikt om alle slachtoffers van seksueel misbruik schadeloos te stellen, terwijl de diensten van de kerk voor geloofsvorming, pastoraal leven en hulp aan de armen en gemarginaliseerden worden voortgezet”, schrijft McElroy.

Als de aantallen met de huidige rechtszaken vergelijkbaar zijn met die van 2007, zou de uitbetaling van het bisdom aan de overlevenden in de buurt kunnen komen van 500 tot 600 miljoen dollar, die het bisdom beweert niet te hebben. De 400 rechtszaken komen voort uit de Californische wetgeving AB 218, die de verjaringstermijn voor claims van seksueel misbruik van een minderjarige met drie jaar heeft verlengd, van 1 januari 2020 tot 31 december 2022.

Advocaten van de vermeende slachtoffers zijn van plan volgende week een rechtszaak aan te spannen tegen de bewering van het bisdom dat het niet over de middelen beschikt om de claims te behandelen.