Sankt Pölten, 23 december 2020 - De eerste naoorlogse bondskanselier van Oostenrijk, Leopold Figl, maakt kans om tot de eer der altaren te worden verheven. Volgens bisschop Alois Schwarz van Sankt Pölten zijn de eerste voorbereidingen voor een zaligverklaringsproces van de christen-democratische politicus al in volle gang.
Leopold Figl, geboren in 1902 in Neder-Oostenrijk, was landbouwkundig ingenieur en boerenbondvertegenwoordiger. Na de Anschluss werd Figl, die anti-nazi was, naar het concentratiekamp Dachau gedeporteerd. Later werd hij overgebracht naar concentratiekamp Flossenburg, toen weer terug naar Dachau en weer later naar Mauthausen.
Na de verovering van Wenen door de Sovjets werd hij als bestuurder in de voedselvoorziening aangesteld. In april 1945 was de christendemocraat Figl medeoprichter van de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP). In december 1945 werd hij na de parlementsverkiezingen de eerste naoorlogse bondskanselier.
Mgr. Schwarz zegt in een op 22 december uitgezonden interview met P3tv dat de verzoenende persoonlijkheid van Figl de voornaamste reden is om hem zaligverklaard te krijgen. Daarnaast roemt de bisschop het martelaarschap van de katholieke politicus, die in 1965 stierf aan de late gevolgen van mishandelingen in de concentratiekampen. “Hij heeft nooit wrok gehad”, aldus Schwarz.
Figl bouwde als politicus bruggen ver over ideologische grenzen heen, zei de bisschop. Zo was hij bereid samen te werken met socialisten en communisten.
Als bondskanselier en vervolgens vanaf 1953 als minister van Buitenlandse Zaken, was zijn belangrijkste politieke doel het herstel van de volledige vrijheid en soevereiniteit van het door de geallieerden bezette Oostenrijk, dat in 1955 werd bereikt.
In deze jaren behoorde Figl al tot de eerste leden van de Rozenkrans van Verzoening, een gebedsbeweging die in 1947 door de franciscaan Petrus Pavlicek werd opgericht. Figl was ervan overtuigd dat de vrijheid van Oostenrijk niet alleen door politieke vaardigheid, maar ook door gebed kon worden bereikt.