Boeddha in de Bijlmer

De documentaire De Boeddhistische Blik: Boeddha in de Bijlmer gaat over de Surinaamse Audia (39). Zij woont met haar drie zoontjes in de Bijlmer en vindt daar haar bezieling in het Nichiren boeddhisme. 

Op tienjarige leeftijd wordt Audia door haar peettante vanuit Suriname meegenomen naar Nederland. Haar toekomstmogelijkheden zouden hier veel hoger liggen, maar eenmaal aangekomen in de Bijlmer wordt die belofte niet ingelost: vanaf haar achttiende mag ze geen onderwijs meer volgen en ze ervaart een traumatische tijd in het pleeggezin waar ze veel zorgtaken krijgt. Het duurt tot haar 26e jaar, voordat ze weg durft te lopen.

boeddha in de bijlmer
boeddha in de bijlmer

Hoewel het licht dan aan de horizon gloort, moet ze zichzelf helemaal opnieuw uitvinden, te beginnen bij een verblijfsvergunning. Ze ervaart vooral dan hoe de beoefening van het boeddhisme haar helpt richting te geven aan haar nieuwe leven en hoe ze het negatieve beeld van de Bijlmer door haar jeugdtrauma’s leert om te buigen tot een positieve door haar huidige leven.  

Het is op de wekelijkse bijeenkomsten onder leiding van Evgenya waar Audia de filosofie studeert en haar ervaringen deelt met andere Nichiren Daishonin boeddhisten. Vol overgave chant ze de Lotus Sutra (Nam-myoho-renge-kyo) voor de doelen die ze wil bereiken, vooral ook voor een betere toekomst voor haar jongens. Haar medeboeddhisten voelen als de familie die ze nooit heeft gehad. Haar kinderen vertelt ze veel over het boeddhisme: ‘maar, het is geen verplichting voor ze’.  

boeddha in de bijlmer
In de bijlmer

Volgens de Japanse monnik Nichiren Daishonin (1222-1282) zijn alle mensen gelijk en is boeddhhisme niet alleen weggelegd voor de rijke en machtige elite. Deze boeddhistische stroming is georganiseerd in districten, want de wijk waar je woont, daar maak je het verschil. Het is een leer zonder goeroes, waarin de leden het hart vormen van de organisatie zonder verering van het boeddhabeeld. Over de hele wereld zijn er inmiddels 13 miljoen beoefenaars. 

‘Na de winter komt altijd weer de lente’. Door problemen te overwinnen word je sterker, is een belangrijke mantra van de Nichiren boeddhisten. Regisseur Ulrike Helmer volgt Audia en haar medeboeddhisten van district Lichtpunt uit Amsterdam-Zuidoost en laat zien hoe elke winter uiteindelijk weer in lente uitmondt. 

De Boeddhistische Blik: Boeddha in de Bijlmer is te zien op zondag 4 december om 15:25 op NPO 2.