Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam in de Sint-Nicolaasbasiliek.

Amsterdam, 19 februari 2023Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam woonde vanochtend in de Sint-Nicolaasbasiliek de zondagsmis bij waarin in het bijzonder werd gebeden voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Aan het einde van de viering, die rechtstreeks werd uitgezonden door KRO-NCRV, hield ze een toespraak, waarin ze de Russische agressie veroordeelde en de alle medemenselijke inspanningen voor slachtoffers en vluchtelingen prees. In de Amsterdamse basiliek waren ook vertegenwoordigers van het Turkse en Oekraïense consulaat aanwezig.

Halsema begon haar speech met een vers uit Psalm 30: ‘Al duurt het verdriet een avond lang, daarop volgt een ochtend vol vreugde.’Maar voor zoveel mensen in Oekraïne, Turkije en Syrië is op de avond een nacht gevolgd, een nacht vol diep verdriet en er lijkt geen einde aan te komen.”

“Het is bijna een jaar geleden dat de Russische dictatuur een barbaarse oorlog tegen Oekraïne begon. Oekraïners rouwen om de vele doden. Zij die zijn gebleven proberen levend in angst en schaarste de winter door te komen. Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen op zoek naar een veilig heenkomen. En ze bereikten ook onze stad en misschien vandaag deze prachtige basiliek. Tegen de Oekraïners onder u zou ik willen zeggen: we zijn blij dat u er bent; wees welkom zolang het nodig is”, zei de burgemeester.

Halsema sprak vervolgens over het natuurgeweld in Turkije en Syrië, dat tienduizenden mensen het leven heeft gekost. “De schaal van de verwoesting, van het leed, is nauwelijks te bevatten. De doden, de pijn, de radeloosheid, de kinderen die wees worden, de ouders die hun kinderen hebben verloren, de miljoenen mensen die plotseling geen huis meer hebben. Hier in Amsterdam, in deze basiliek zijn ook velen die geliefden hebben verloren, die in voortdurende angst en zorg leven. Ons hart gaat naar u uit. We leven met u mee.”

De burgemeester vroeg zich af of het mogelijk is om je machteloos, verdrietig en boos te voelen, maar tegelijkertijd hoopvol te zijn. Halsema noemde vervolgens voorbeelden die haar hoopvol stemmen. “Over alle jongeren die na de aardbevingen in actie zijn gekomen om mensen te helpen en een luisterend oor te bieden. Over de duizenden gastgezinnen die in onze stad Oekraïners en anderen opvangen. De gebedshuizen in onze stad die troost bieden en spullen en geld inzamelen om hulp te kunnen bieden. Er is hoop als president Zelenski vorige week aankondigt reddingswerkers vanuit Oekraïne naar Turkije te sturen; vanuit een land waar een gruwelijke oorlog woedt, komt een gebaar van medemenselijkheid naar een door aardbevingen verwoest gebied. Dat ontroert, dat geeft hoop. Na de avond, na de nacht zal er een ochtend zijn. Dank u wel.”