Caroline van der Plas: De tractordiva van het Binnenhof

Vanaf 6 november gaat Kruispunt weer van start met een reeks profielen van prominente Nederlanders. Door de ogen van naasten, beschouwers en criticasters kijken we naar hun drijfveren, hun jeugd, hun kracht en hun zwaktes. Deze keer: Caroline van der Plas, voorvrouw van de  BoerBurgerBeweging.

Wie is Caroline van der Plas, het politieke gezicht van de oppositie tegen het stikstofbeleid, het boegbeeld van de agrarische sector. Waar staat ze voor en waar komen haar ideeën vandaan? Kruispunt Profiel richt de blik op Caroline van der Plas’ (katholieke) jeugd, haar vriendinnengroep ‘De meisjes van Gall & Gall’ en de manier waarop ze zich in de kijker speelt in Kamerdebatten en in de media.

Caroline van der Plas, voorvrouw van de BoerBurgerBeweging, kwam vorig jaar met één zetel in de Tweede Kamer. ‘De tractordiva van het Binnenhof’, wordt ze genoemd, door haar spectaculaire entree op een trekker. Maar ook ‘Populientje’, ‘Ma Modder’ , Namaak-boerin’ en ‘Marketingtruc’.

Ik ben geen politicus, ik ben een volksvertegenwoordiger

De voorvrouw van de BoerBurgerBeweging wist zich in een mum van tijd te verzekeren van enorm veel media-aandacht. Het zetelaantal van BBB steeg in de peilingen tot wel 20 zetels, al lijkt een daling ook alweer ingezet. Politiek verslaggever Marcia Nieuwenhuis (AD) en communicatiestrateeg Onno Aerden komen hierover aan het woord.

Ook de moeder van Caroline van der Plas komt aan het woord, de Ierse Nuala van der Plas-Fitzpatrick (83). Zelf was ze ook actief in de politiek, als wethouder voor het CDA in Deventer. Ze woont nog steeds in het huis waar Caroline opgroeide met haar twee broers.

Nardy Nijland kent Caroline van een andere kant. Ze zijn al twintig jaar vriendinnen. Samen zitten ze in een vriendinnen-koor. Vroeger noemden ze zich ‘de meisjes van Gall&Gall’, maar tegenwoordig heet de app-groep ‘Olde Tjoeka’s’, wat oude oma’s betekent.

Bekijk hier deze aflevering