Utrecht, 23 juni 2021 - Museum Catharijneconvent in Utrecht opent overmorgen een grote kunsthistorische tentoonstelling over Maria Magdalena, een van de meest besproken figuren uit het Nieuwe Testament. 

Van Maria Magdalena is weinig tot niets bekend. Volgens de vier canonieke evangeliën is zij een van de vrouwelijke volgelingen die Jezus trouw bleven tot aan zijn kruisiging en na diens dood zijn lijk wilden zalven met mirre.

Vooral in het westen ontstond door allerlei legendes een divers beeld van haar: prostituee, bekeerde zondares, mystieke kluizenares, missionaris en zelfs liefdespartner van Jezus. Deze gevarieerdheid is een van de insteken van deze tentoonstelling, zegt conservator Lieke Wijnia.

Maria Magdalena

Schrijfwedstrijd Maria Magdalena

In de loop der eeuwen is er van alles aan haar toegedicht: ze zou een bekeerde zondares zijn geweest, maar misschien ook Jezus' partner.

“Ze belichaamt vele thema’s, zoals vrouwelijk leiderschap, lichamelijkheid, beeldvorming en gendergelijkheid”, aldus Wijnia. “En lang vóór de feministische golven, werd er al ongenoegen uitgesproken over het feit dat Maria Magdalena onjuist werd behandeld omdat ze een vrouw was.”

Met bruiklenen en eigen stukken wil het museum laten zien hoe beeldvorming rond Maria Magdalena zich door de eeuwen heen ontwikkelde. Kunstenaars laten zich al eeuwen zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot kunstenares Marlene Dumas en fotograaf David LaChapelle en popzangeres Lady Gaga. De oudste verbeelding van Maria Magdalena op de tentoonstelling is uit de late elfde eeuw. Het meest recente werk werd eind 2020 geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Helen Verhoeven.

Een tentoonstelling over Maria Magdalena past helemaal in de huidige tijd, vindt het museum. “Maria Magdalena is actueler dan ooit, in een tijd waarin vrouwen steeds vaker hun stem laten horen, hun plek op het wereldtoneel opeisen en die plek bovendien zelf willen vormgeven. In deze tijdgeest kreeg Maria Magdalena niet alleen in de Rooms-Katholieke Kerk een upgrade. Ook daarbuiten is ze bij uitstek het symbool van vrouwen wier getuigenis eerder niet werd geloofd, maar die steeds vaker serieus worden genomen. En die bovendien, ondanks alle negatieve connotaties, hun vrouwelijkheid en seksualiteit omarmen.”

De tentoonstelling zal tot 9 januari te zien zijn.