Al-Hasakah (AsiaNews/Kerknet), 2 september 2021 - De nieuwe golf van Turkse aanvallen in het grensgebied van Syrië en Irak heeft al meer mensen op de vlucht gejaagd dan de IS-aanvallen van 2015. Een Assyrische leider vergelijkt de Turkse agressie met die van de Ottomanen een eeuw geleden. 

De Turkse luchtmacht heeft onlangs bij aanvallen tegen de Koerden het Assyrische christelijke dorp Tell Tawil, ook bekend als Bnay Roumta, in het noordoosten van Syrië zo goed als met de grond gelijk gemaakt. Verantwoordelijken van de Assysische gemeenschap schreeuwen hun verontwaardiging uit en klagen over de onverschilligheid van de internationale gemeenschap. Die blijft wegkijken van de vele burgerdoden en de aanhoudende vernieling van woningen van onschuldige burgers tijdens de oorlog van de Turkse president Recep Erdoğan tegen de Koerden in Syrië en het buurland Irak. “Hoe lang blijven wij de andere kant opkijken? Dit incident illustreert nogmaals dat Turkije bij deze aanvallen weigert om met de burgerbevolking rekening te houden”, reageert de Assyrische activist Elias Antar Elias tegenover persagentschap AINA. “Opnieuw worden wij uit onze huizen verjaagd. Dit roept kwalijke herinneringen op aan de genocide van het Ottomaanse Rijk honderd jaar geleden.

Voor de Assyrische christenen in de grensstreek, die al geruime tijd een overlevingsstrijd voeren, betekent dit incident de zoveelste tegenslag. Vele huizen zijn vernield, al viel er dit keer geen enkel burgerslachtoffer. Bovendien werden de afgelopen weken ook al de christelijke gemeenschappen in Qamishli, Tal Gerebet en Ain Issa, in de Assyrische christelijke regio langs de oevers van de rivier de Khabur, getroffen. Toch blijft Turkije deze aanvallen als legitiem voorstellen, omdat zij een onderdeel zouden zijn van de strijd tegen de als terroristisch aangemerkte Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

De aanvallen hebben plaats omdat Turkije als de dood is voor het ontstaan van een Koerdische staat aan zijn grenzen. Maar voor de christenen ter plaatste is er nauwelijks nog een verschil tussen de invallen van Islamitische Staat (IS) en de Turkse aanvallen op Syrische steden van Afrin tot Jarablus en de andere bezette gebieden. Dat is des te pijnlijker omdat de Ottomanen juist de voorouders van deze mensen al in 1915 uit Oost-Anatolië hadden verjaagd.

Syria