Faisalabad, 10 april 2021 - De politie in Faisalabad in de Pakistaanse provincie Punjab heeft twee christelijke verpleegsters gearresteerd, nadat zij ervan waren beschuldigd de Koran te hebben belasterd. Zij worden aangeklaagd op grond van het Pakistaanse Wetboek van Strafrecht 295 B, een van de artikelen van de beruchte ‘wet tegen blasfemie’.
Maryam Lal en Navish Arooj, die in een lokaal ziekenhuis werken, werden door hun moslimcollega's van godslastering beschuldigd omdat ze een sticker met een islamitische inscriptie van een kast zouden hebben verwijderd en verscheurd.
Het bestuur van het ziekenhuis liet een onderzoek uitvoeren en nadat de verpleegsters schuldig waren bevonden, werd de politie ingeschakeld. In het tumult dat in het ziekenhuis uitbrak, viel een jongen op de betreffende verpleegafdeling, bij het horen van het nieuws, de christelijke verpleegsters met een mes aan. Zij overleefden dat, maar Maryam raakte aan haar arm gewond.
Een woordvoerder van de politie heeft de arrestatie en opsluiting van beide zusters bevestigd.
Kashif Aslam, coördinator bij de Nationale Commissie voor Gerechtigheid en Vrede van de Conferentie van Katholieke Bisschoppen van Pakistan, merkt tegenover het katholieke persagentschap Fides op: “Wederom is er sprake van een valse beschuldiging tegen christelijke vrouwen; er is een persoonlijke kwestie onder de stafleden die in het onderzoek aan het licht moet komen. De christelijke gelovigen hebben een grote gevoeligheid voor deze kwesties, en hun wordt ook geleerd andere godsdiensten te respecteren. Ik geloof niet dat de jonge christelijke verpleegsters de sticker met verzen uit de Heilige Koran hebben ontheiligd.”
Saleem Iqbal, christelijk activist voor de mensenrechten, zegt tegen Fides: “Het is alarmerend om een toename te zien van het aantal mensen dat ten onrechte wordt beschuldigd in zaken van godslastering en gedwongen bekeringen van meisjes die tot religieuze minderheden behoren. Dit is het tweede geval dat dit jaar wordt opgetekend: eerder werd de christelijke verpleegster Tabitha Gill aangeklaagd in een ziekenhuis in Karachi. Nu is dit gebeurd in Faisalabad.”
“Wij doen een beroep op christelijke politici om haast te maken met maatregelen om hun volk te beschermen en wij vragen de gelovigen altijd alert te zijn voor degenen die hen in dergelijke zaken in de val kunnen lokken, door godslastering te gebruiken voor persoonlijke wrok of persoonlijke jaloezie”, aldus Aslam.
In 2018 vonden er in Pakistan grootschalige protesten van fundamentalistische moslims plaats toen de katholieke vrouw Asia Bibi, die in 2010 werd veroordeeld tot de doodstraf wegens godslastering, werd vrijgesproken. In 2019 ontkwam ze uit Pakistan en reisde naar Canada. In 2020 vroeg ze asiel aan in Frankijk.