Column René Sommer: Pointer 2.0

Een mediajournalist stelde mij onlangs twee vragen over het samengaan van De Monitor, Pointer en Reporter Radio. De eerste: waarom nu pas?

Goeie vraag, het duurde even voor ik een goed antwoord had geformuleerd. Maar dat is toch omdat we allemaal heel druk zijn met onze eigen verhalen. Dat we als journalisten constant bezig zijn met produceren, deadlines halen en vooral onthullen. Dat vergt focus, concentratie en het levert veel spanning op. Wat er op de andere redacties gebeurde, daar heb je dan toch weinig oog voor. Niet uit onwil of desinteresse, maar we zitten nu eenmaal graag op ons eigen eilandje.

De tweede vraag: waarom nu dan? Die was wat makkelijker te beantwoorden. We stapten steeds vaker uit onze bubbels om samenwerkingen aan te gaan. En we zagen wat dat opleverde: bijvoorbeeld ons dossier over de zorgcowboys. De impact, maatschappelijke discussies en uiteindelijk de verandering die het opleverde. Dat is waar je het voor doet. De mooie prijzen die we er voor kregen waren daarbij natuurlijk mooi meegenomen. En sindsdien hebben we samen meer verhalen gemaakt, zoals over vechtscheidingen, onteigeningen van Joods vastgoed in WOII en bereikbaarheid de spoedeisende hulp. Belangrijke maatschappelijke verhalen die we naar een hoger level hebben getild door de handen ineen te slaan. Verhalen die we in 2021 samen onder de naam Pointer gaan maken.

Zelf ben ik niet van het vernieuwen om het vernieuwen. Of verandering voor de verandering. Het moet een doel hebben, het moet iets opleveren. En dan komt het nu wel neer op een vrij eenvoudige optelsom. Als ik zie wat we in het verleden als redacties hebben gedaan en welke verhalen we hebben gemaakt, bedenk dan hoeveel meer impact we kunnen hebben door nog vaker samen te werken. Dat we straks met z’n veertigen (!) op één eiland zitten. Er ligt een enorm potentieel. Het is tijd om dat nog meer te benutten. Met een online platform dat zal dienen als cement tussen onze redacties, waar al die verhalen bij elkaar gaan komen. Waar een bezoeker kan zien waar wij journalistiek toe in staat zijn.

Wil je meer lezen over inclusiviteit?

Wij bundelen voor jou de interessantste tips, verhalen en video's over inclusiviteit.

Ik ben benieuwd