31-03-2020
"Virussen die de wereld voor lange tijd kunnen bedreigen, moet je als wereldgemeenschap bestrijden, in elk land waar ze bestaan of uitbreken", zegt Jos Dusseljee, gezondheidsexpert bij Cordaid. Hij vreest voor hongersnoden in Afrika als daar vanwege COVID-19 gekozen wordt voor langdurige lockdowns.

Cordaid, aangesloten bij het rooms-katholieke netwerk Caritas Internationalis, is een Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Ze werkt in de meest fragiele gebieden ter wereld. In landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Afghanistan helpt Cordaid in noodsituaties, maar werkt ook aan de structurele verbetering van belangrijke voorzieningen, zoals de gezondheidszorg.

Genoemde landen zijn “ongemeen kwetsbaar, zonder enige restrictie”, zegt Dusseljee. “De zorg is er zeer matig ontwikkeld, amper gefinancierd, zwaar onderbemenst en de beschermingsmiddelen ontbreken. Fragiele landen waar Cordaid werkt zijn al niet toegerust voor de normale gezondheidsuitdagingen, laat staan voor de coronacrisis. En die crisis komt.”

Om SARS-CoV-19 op de lange termijn in te dammen, is het volgens Cordaid van groot belang dat landen met een zwakke gezondheidszorg ook in staat zijn om dit coronavirus onder controle te krijgen. Nu de eerste doden zijn gevallen op het Afrikaanse continent kiezen ook daar veel landen meteen voor het meest rigoureuze scenario: een lockdown, met alle rampzalige gevolgen vandien.

“Als corona de zorg gaat belasten in Afrika, dan zal er, net als in Nederland, capaciteit worden weggetrokken uit de reguliere gezondheidszorg, die al zo zwak is. Moeder- en kindzorg, kraamzorg, vaccinatieprogramma’s”, zegt Dusseljee. “Als de corona-epidemie toeslaat, dan zal die levensreddende basiszorg eronder lijden. Dat wordt een ramp bovenop een ramp.”

Dusseljee: “Cordaid werkt systemisch. We bestrijden niet één ziekte of virus, of richten ons niet op één doelgroep, maar we versterken bestaande integrale gezondheidssystemen. Als die beter zijn toegerust, dan kunnen ze ook beter een ziekte als COVID-19 helpen voorkomen en bestrijden. En we zorgen dat de inspraak van bewoners en patiënten in hoe de zorg wordt verleend en ingericht groter wordt, dat er nauwe samenwerking is tussen dorpsgemeenschappen en gezondheidscentra of klinieken.”

Lees het gehele interview met Jos Dusseljee >>