Weet jij op een diagram de urethra, clitoris of vagina juist aan te wijzen? Wist jij überhaupt dat een vrouw daar drie gaten heeft? En dat de plasbuis, niet hetzelfde is als de vagina? Nee? Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat meer dan één derde niet weet waar de clitoris zit en meer dan de helft weet niet waar de drie gaten zitten.

Diagram van een vulva

Aan het Britse onderzoek deden 171 vrouwen en 20 mannen mee, die algemene poli- of urogynaecologische klinieken bezochten. Wat blijkt? Toen aan de deelnemers werd gevraagd  zeven onderdelen van een vulva-diagram te labelen, deed slechts 9 procent dit goed. Het resultaat levert  grote zorgen op bij verloskundige en gynaecoloog Dina El-Hamamsy. Veel vrouwen weten bijvoorbeeld niet wat het verschil is tussen incontinentie via de plasbuis en verzakking van de vagina. Wanneer ze dan bij de poli aankloppen met problemen, levert dat onnodig veel verwarring op. Tijd dus om de vulva te leren kennen!

Clitoris sinds kort in biologieboekHoe kan het dat onze kennis over het vrouwelijke geslachtsdeel zo tekortschiet?  Urogynaecoloog Fiona Reid stelt dat we veel eerder moeten beginnen met gezondheidseducatie voor - en over - vrouwen. Nu hoor ik je denken: ‘maar we leren toch over de vagina bij biologie?’ Dat valt dus vies tegen.

de clitoris

De clitoris is pas sinds 2019 terug te vinden in biologieboeken op de middelbare school. Sindsdien leren jongeren dat de clitoris meer is, dan alleen ‘dat gevoelige knopje bovenaan de vulva’. Door uitleg over geslachtsdelen op school gelijkwaardiger te maken, leren jongens en meisjes dat de clitoris qua aanleg helemaal niet zoveel verschilt van de penis. Nog een bijkomend, en vooral niet onbelangrijk gegeven: kennis hierover zorgt er ook voor dat vrouwen eerder ontdekken wat ze fijn vinden op seksueel gebied.

Bekijk ook:

The Vulva GalleryMocht je ‘m nog niet kennen, dan hebben we ook een enorme aanrader om je instafeed mee te verrijken: The Vulva Gallery. Deze pagina werd in 2016 opgericht door de Amsterdamse Hilde Atalanta. Volgens hen schamen vrouwen zich vaak - geheel onterecht - voor de vulva. Vulva’s zijn er in alle soorten, maten en kleuren. En laat die diversiteit van het vrouwenlichaam net hetgeen zijn dat op de Vulva Gallery feed wordt gevierd.

Atalanta is begonnen met de vulva-portretten om schaamte weg te nemen onder vrouwen. En het grotere doel? Dat is om de kwaliteit van seksuele voorlichting te verbeteren en om te stimuleren het gesprek met elkaar aan te gaan. Haar Instagramaccount wordt inmiddels door bijna zevenhonderdduizend  mensen gevolgd en staat vol met unieke, diverse vulvische kunst.

Grapjes over het niet kunnen vinden van de clitoris kunnen nu over 37% worden gemaakt, dat percentage kon haar namelijk écht niet vinden.