Op 31 december 2023 zendt de Boeddhistische Blik de documentaire Carving the Divine uit, over het 1400 jaar oude ambacht van de ‘Busshi'. Busshi zijn beeldhouwers van houten boeddhistische beelden die werken volgens een Japanse boeddhistische traditie. 

Spartaanse opleiding

Carving the Divine volgt leerlingen en meesters tijdens hun opleiding tot Busshi. Een zware, haast Spartaanse opleiding die toegang geeft tot een gildesysteem dat op eeuwenoude kennis en kunde berust. De documentaire biedt een intieme inkijk in de wereld van een bijzonder vakmanschap en de leer van deze houtsnijders die normaalgesproken voor buitenstaanders verborgen blijft.

Boeddhistische houtwerkmeesters

Een belangrijk portret in de film is dat van meester Koun Seki, een oud-leerling van de legendarische Busshi Korin Saito. Zijn doel is om het ambacht door te geven aan de volgende generatie. Hij houdt zijn leerlingen geen illusies voor, maar laat ze direct weten hoe sober zowel de studie als het leven van een Busshi is. De leerlingen laten zich echter niet weerhouden van hun droom om boeddhistisch houtwerkmeester te worden. 

Seki brengt zijn leerlingen niet alleen het vakmanschap nauwgezet bij, hij stelt ook hun levenswijze op de proef. Met strengheid maar ook met compassie brengt hij ze een vakmanschap bij dat boven het materiële eindproduct uitstijgt.

Adembenemende kunstwerken

De documentaire neemt je mee op een reis door de gilde-cultuur: van de groeipijn van een gevorderde leerling tot de wijze waarop de adembenemende kunstwerken worden gemaakt. Je maakt kennis met de monnikenpraktijk van de beroemde grootmeester Saito, die voldoening vindt in het achterlaten van prachtige beelden, en krijgt een kijkje in de geheime riten van het Shingon Boeddhisme.

Kijk 'Carving the Divine'

Carving the Divine is gemaakt door Yujiro Seki. De documentaire wordt uitgezonden op 31 december 2023 om 15.20 uur op NPO 2 bij KRO-NCRV. Vanaf dan kun je de documentaire ook terugkijken op NPO Start.

Boeddhistische Blik - Carving the Divine