Palazzo dei Penitenzieri

Rome, 16 maart 2023De Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem gaat een gedeelte van haar hoofdkwartier in de buurt van het Vaticaan verhuren aan een Amerikaanse ontwikkelaar.

De rooms-katholieke orde tekende op 10 maart, met instemming van de Heilige Stoel, een overeenkomst met Fort Partners, een ontwikkelingsmaatschappij uit Miami. Daarin wordt het mogelijk gemaakt dat een deel van het Palazzo Della Rovere, ook bekend als Palazzo dei Penitenzieri, wordt gebruikt als hotel. Een ander gedeelte blijft de residentie van het hoofdbestuur van de sepulchrijnen, zoals de ridders en edelvrouwen van deze orde ook wel worden genoemd.

Het hotel in het paleis aan de Via della Conciliazione behoort tot de internationale onderneming Four Seasons Hotels and Resorts.

De orde is een lekeninstelling onder bescherming van de Heilige Stoel waarvan de eerste vermelding in historische documenten dateert van 1336. Tegenwoordig telt de liefdadigheidsgroep ongeveer 30.000 leden in bijna 40 landen en zet zij zich in voor de ondersteuning van de Kerk in het Heilig Land. De huidige grootmeester is de Italiaanse kardinaal Fernando Filoni.

Het Palazzo Della Rovere behoort tot de Renaissance. Het werd gebouwd in opdracht van kardinaal Domenico Della Rovere (1442-1501). Het ligt op enkele honderden meters afstand van het Sint-Pietersplein. Het complex bevat een grote binnenplaats en fresco's van Pinturicchio op de hoofdverdieping. De orde staat al jaren onder druk van de Italiaanse staat om het vervallen gebouw te renoveren.

Volgens een bericht in The Wall Street Journal van 13 maart heeft Fort Partners ingestemd met een huurcontract voor 30 jaar en een investering van 54 miljoen euro in de restauratie, die zal worden uitgevoerd onder leiding van de Italiaanse architect Fabrizio Casiraghi.

The Wall Street Journal citeerde Nadim Ashi, Chief Executive van Fort Partners, die zei dat het hotel tussen 55 en 60 kamers en een restaurant op de binnenplaats zal hebben wanneer het klaar is.

Fort Partners verwacht dat het luxe project in klaar zal zijn vóór het Jubeljaar 2025.

Van 1952 tot 2008 verhuurden de Ridders van het Heilig Graf een deel van hun eigendom aan het historische Hotel Columbus, maar de orde raakte in een langdurige juridische strijd verwikkeld met het hotel nadat dit bedrijf weigerde het pand te ontruimen na afloop van het huurcontract. In 2018 werd het gebouw met geweld ontruimd, drie jaar nadat de Italiaanse rechter de Orde van het Heilig Graf in het gelijk had gesteld.

Vanaf 2020 werd een commissie ingesteld om aanbiedingen voor het nieuwe huurcontract en de restauratie van het gebouw te beoordelen.