Deze week is Petrus in het land op bezoek bij de Protestantse gemeente Delden. Hier delen de gemeenteleden hun momenten van overwinning.

Onder de rook van Hengelo ligt het plaatsje Delden. Een stad waarin je je al snel waant in de 14e eeuw, met haar oude gebouwen en smalle straatjes. Helaas zijn veel monumentale gebouwen verloren gegaan toen Delden in 1583 in vlammen op ging. Het enige gebouw dat die brand grotendeels overleefde was de Oude Blasiuskerk; nu de Protestantse kerk van Delden. Binnen in de Oude Blasius siert een monumentaal orgel uit de 19e eeuw het interieur.

De Oude Blasius
Dick Juijn

Dit orgel is ook het decor van het welkomswoord van dominee Dick Juijn; in de achtergrond speelt Matthijs ten Tije de eerste zinnen van het lied We zullen doorgaan. Toepasselijk is dan ook het thema van deze week: Overwinning! Juijn vertelt hoe God ons kan helpen bij het overwinnen van ons perfectionisme: ‘Het was voor mij een overwinning toen ik ontdekte dat ik voor God niet groter of kleiner hoef te zijn dan ik ben. God kijkt naar ons en ziet jou; een mens’. Ook stellen we gemeenteleden de vraag: wat was voor jou een moment van overwinning?

Zo ontmoeten we een groep kinderen die samen op pad gaan om ouderen met wat lekkers een hart onder de riem te steken. Eind april woedde er namelijk een verwoestende brand in een appartementencomplex voor senioren. De jongeren kennen de verhalen, maar de mensen nog niet en zoeken daarom contact.

Kinderen in Delden
Zanggroep Delden

Ook maken we kennis met Frits en Mirjam de Groot, die actief zijn binnen de zanggroep van de gemeente. Sinds er niet meer in de kerkdienst gezongen mag worden begeleidt een klein groepje gemeenteleden de zang van de online kerkdiensten. We volgen ze tijdens het repeteren voor een doopdienst in de kerk.

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een bijzonder lied. Dit keer werd Psalm 24 - De aarde en haar volheid gebracht.