04-06-2020
Vandaag zou in Hongkong de jaarlijkse herdenking plaatsvinden van het neerslaan van de protesten tegen de Communistische Partij van China op 4 juni 1989 in Peking. De autoriteiten van Hongkong zeggen dat de plechtigheid niet kan doorgaan vanwege de coronacrisis, maar de pro-democratische beweging meent dat het verbod een opmaat is tot verdere beperkingen van de burgerlijke vrijheden in de metropool, waar vorig jaar massale demonstraties plaatsvonden tegen de pro-Chinese stadsregering.

Hongkong was van 1841 tot 1997 een Britse kroonkolonie. Ze werd op 1 juli 1997 overgedragen aan de Volksrepubliek China, die garandeerde dat Hongkong een autonome status zou behouden. Nog steeds heeft de metropool zelfbestuur en een eigen rechtsstelsel. Maar vorige maand werd ik Peking een nieuwe wet aangenomen die de Chinese staat het recht geeft in te grijpen als de openbare orde in Hongkong in het gedrang komt.

De organisator van de 4 Juli-herdenking, zegt dat pro-democratische activisten toch naar het Victoria Park zullen gaan om een moment stilte te houden. De Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China roept inwoners van de metropool op kaarsen aan te steken en zo stil te staan bij het bloedige neerslaan van het protest 31 jaar geleden. Chinese veiligheidstroepen maakten toen een einde aan protesten op het Plein van de Hemelse Vrede. Het is niet bekend hoeveel hervormingsgezinde demonstranten precies om het leven kwamen, maar volgens sommige schattingen was sprake van duizenden doden.

De politieke crisis in Hongkong heeft ook gevolgen voor de rooms-katholieke hiërarchie. Sinds het overlijden van mgr. Michael Yeung Ming-cheung in januari 2019 is de bisschopszetel vacant. Veel katholieken zouden graag zien dat hulpbisschop Joseph Ha Chi-shing door de paus als nieuw hoofd van het diocees wordt benoemd, omdat hij deel uitmaakt van de pro-democratische beweging. Maar gezien de moeilijke diplomatieke betrekkingen en de aanstaande heronderhandeling over de overeenkomst tussen de Heilige Stoel en de Volksrepubliek China, lijkt die benoeming niet voor de hand te liggen. 

De voormalige bisschop van Hongkong, de 88-jarige kardinaal Joseph Zen Ze-kiun S.D.B., is boos op paus Franciscus omdat die de ondergrondse katholieke kerk in de Volksrepubliek China zou hebben verraden door toe te staan dat de communistische regering zich met bisschopsbenoemingen bemoeit.