Dit is de winnaar van de inspiratieprijs 2023!

Tijdens de inspiratiedag 2023 werd de Inspiratieprijs uitgereikt aan een veelbelovend diaconaal initiatief. Dit is de winnaar!

Op zaterdag 11 februari organiseerde Kansfonds in samenwerking met Actioma, Huis van Dominicus en KRO-NCRV voor de vijfde keer de Inspiratiedag voor mensen die zich vanuit diaconale overwegingen inzetten voor hun medemens. Verbinding en ontmoeting staan tijdens deze dag centraal. Tijdens een feestelijk moment werd de Inspiratieprijs uitgereikt aan een veelbelovend initiatief. Dit zijn de winaars!

 

1. Sant’Egido Apeldoorn

De Gemeenschap van Sant’Egidio is in 1968 ontstaan op initiatief van Andrea Riccardi en een groepje medestudenten in Rome. In de loop der jaren is het een Gemeenschap geworden van mensen van elke leeftijd en uit elke situatie in meer dan 70 landen ter wereld, met bijzondere aandacht voor wie in de periferie leven. Wat hen bindt is de inspiratie van het evangelie, de vriendschap met wie arm en kwetsbaar is en de inzet voor de vrede.

In Nederland zet Sant’Egidio zich in verschillende steden in voor de armen en meest kwetsbaren in de samenleving. Sant‘Egidio Apeldoorn in het bijzonder wordt met veel vrijwilligers aandacht gegeven aan vluchtelingen, dak- en thuislozen, ouderen, kinderen en de vrede. Voorbeelden zijn de generatietuin, de kledingbank, de boekenbank, het daklozenrestaurant ‘De Franciscustafel’ en het straatteam dat met de bakfiets de wijken inrijdt om soep, brood, koffie en chocomel te brengen naar mensen in de periferie. En niet te vergeten de activiteiten met ouderen in het woonzorgcentrum. Alles wat het KSD bijzonder maakt, komt terug in dit mooie project en is daarom de winnaar geworden van de Kans Inspiratieprijs 2023.

2. Nuestra Casa

Stichting Nuestra Casa (Ons Huis) coördineert sinds 2009 diaconale vrijwilligersprojecten van de Spaanssprekende parochie La Sagrada Familia in Rotterdam. Zij ondersteunt met een grote groep vrijwilligers diverse kwetsbare groepen Spaanstaligen in Rotterdam bij hun integratie in de Nederlandse samenleving.

Zo helpen vrijwilligers Spaanstalige migranten in Rotterdam bij hun integratieproces met een inloopspreekuur, Nederlandse lessen en voorlichtingsbijeenkomsten. Ook bieden zij ondersteuning aan Spaanstalige vrouwen in een moeilijke leefsituatie, is er aandacht voor de ouderen en Spaanssprekende mensen met een beperking. Tot slot wordt er ook juridische bijstand gegeven. Een van de kernbergrippen van het Katholiek Sociaal Denken is “menselijke waardigheid”. Bij dit project krijgt dit begrip vorm en inhoud.

3. Ecologische Stadstuin in Venlo Oud-Zuid

Na een aanlooptraject van vijf jaar is de Ecologische Stadstuin in Venlo Oud-Zuid in april 2022 geopend. De omgeving van de kerk en het oude patronaat is heringericht tot een bloeiende stadstuin die wordt gerund door een groep van 25 vrijwilligers.

De vrijwilligers zetten in op educatie, gezondheid en voedselvoorziening voor alle inwoners van Venlo en voor mensen die leven in armoede in het bijzonder. De activiteiten zijn gericht op van positieve gezondheid bijgedragen aan het minder afhankelijk maken van goedkopere slechte voeding.

De Ecologische Stadstuin is een echte ontmoetingsplek voor jong en oud, in groepsverband of juist alleen, ter viering van een oogst of om vooral kennis op te doen over stads tuinieren. Het gedachtegoed van Laudato Si: zorg voor elkaar en zorg voor de aarde, komt bij dit project mooi tot uiting. Dit veelbelovende project verdient met deze derde prijs een extra aanmoediging.