Doodsklokken luiden in Trier

Trier, 1 december 2020 - In de Dom van de Duitse stad Trier is vanavond een oecumenisch gebedsdienst gehouden voor de doden en gewonden, nabestaanden, nood- en reddingsdiensten en alle andere getroffenen van een gewelddadige autorit. Ook zijn vanwege het drama van alle Trierse kerken de doodsklokken geluid.

Vandaag reed een 51-jarige man in de voetgangerszone van Trier met zijn SUV opzettelijk in op mensen. Daarbij vielen vijf doden, onder wie een baby. Volgens de politie is er geen sprake van een terroristisch motief  voor het bloedbad. Justitie sluit niet uit dat psychiatrische problemen een rol speelden. De automobilist was onder invloed van alcohol. De man, afkomstig uit de omgeving van Trier, kon worden aangehouden.

Vijftien mensen zijn gewond geraakt, vier mensen hebben zware verwondingen. Tientallen mensen die in de binnenstad van Trier waren, hebben de aanval zien gebeuren. De slachtoffers zijn, behalve de baby van negen en een halve week, drie vrouwen van 25, 52 en 73 en man van 45. De moeder van de baby ligt in het ziekenhuis.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Rijnland-Palts zegt dat aan de route die de man in zijn auto aflegde te zien was dat de aanval opzettelijk was. “Hij is zigzaggend gereden om zoveel mogelijk leed te berokkenen aan de voetgangers”, aldus minister Roger Lewentz.

De rooms-katholieke bisschop van Trier, monseigneur Stephan Ackermann, verklaarde: "Ik ben diep geschokt door de amokrit die zich haast voor onze deur afspeelde.” Hij regelde onmiddellijk na het vernemen van het nieuws dat in zijn kathedraal een gebedsdienst zou worden gehouden.

De voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, monseigneur Georg Bätzing, twitterde “diep geschokt” te zijn. “Mijn gedachten zijn bij de familie. Voor hen, de gewonden en de overledenen bid ik. Opeens is het erg donker geworden in de advent.”

Kardinaal Reinhard Marx, aartsbisschop van München-Freising en oud-bisschop van Trier, liet ook weten “diep geschokt” te zijn door het drama. “Als voormalig bisschop van Trier ontroert en schokt dit mij bijzonder, en ik ben nauw verbonden met de mensen van Trier in het gebed”, twitterde hij.