Welke engelen ben jij tegengekomen?

Petrus in het land is bij het zorghotel op het Hydepark in Doorn, waar we met gasten praten over de engelen die zij op hun weg zijn tegengekomen.

Op de Utrechtse Heuvelrug worden we welkom geheten door geestelijk verzorger Joke Westera. Gasten kunnen op het Nieuw Hydepark een zorgvakantie genieten waar verpleegkundigen, verzorgers en vrijwilligers voor ze klaarstaan. Deze vakantieweek is een initiatief van Het Vakantiebureau. Dit bureau organiseert vakanties voor senioren met een zorgbehoefte.

De gasten zijn vaak oudere mensen met een zorgbehoefte. “Deze mensen zijn al wat ouder en hebben aardig wat verliezen gehad. Soms kan verlies juist heel ernstig voelen als je hier bent. Nu ben je hier alleen, maar twee jaar geleden was je hier met je partner. Verlies van je gezondheid, verlies van je eigen kracht, verlies van je mobiliteit en soms het verlies van kinderen, dat is heel ingrijpend”, vertelt Joke Westera.

Joke Westera
Nieuw Hydepark

Toch is de sfeer in het zorghotel vaak goed. Zo worden er beauty-ochtenden georganiseerd voor de vrouwen, terwijl de mannen apart eropuit trekken . Ook spelletjesmiddagen zijn de gasten niet vies van. Koekhappen, blikgooien, sjoelen, het gebeurt er allemaal. “Het is niet altijd ernstig, we lachen ook heel veel”, vertelt Joke.

René en Elly Durenkamp
Sjoerd Elsinga

Welke engel ben jij op je weg tegengekomen? “Op dit moment staat er eentje naast mij”, vertelt René Durenkamp, verwijzend naar zijn echtgenote. “Ik help hem uit liefde”, vertelt Elly Durenkamp. “Maar ik help hem ook uit eigenbelang, want ik wil graag bij hem blijven en ik wil ook graag dat hij bij mij blijft.” Elly vertelt dat haar engel een vrijwilliger is. Toen Elly op een ochtend ontbijt wilde halen voor René, werd ze tegengehouden door een vrijwilliger. De vrijwilliger zei dat Elly niet voor René mocht zorgen, dat was de taak van de vrijwilliger. “Ik kon echt gaan uitrusten”, zegt Elly.

Terwijl de gasten de vrijwilligers als engelen zien, zien de vrijwilligers juist de gasten als engelen. Sjoerd Elsinga, vrijwilliger bij het zorghotel, vertelt hoe fijn het voelde toen hij een handgemaakte zonnebloem kreeg van een gast. “Bij heel veel vrijwilligers liepen de traantjes over de wangen. We moesten om de beurt bij haar langs komen en we kregen allemaal een zonnebloem overhandigd. Dat doet je wat.” De vrouw, wiens achternaam Engel is, heeft een diepe indruk achtergelaten op Sjoerd. “Mevrouw Engel is mijn engel.”

Bekijk hier deze aflevering