11-06-2019
De Syrisch-orthodoxe patriarch Mor Ignatius Aphrem II, de Syrisch-katholische patriarch Mor Ignatius Yousef III Younan en de Chaldeeuws-katholieke patriarch, kardinal Mar Louis Raphael Sako waren maandag aanwezig bij de beëdiging van Nechirvan Barzani, de nieuwe president van de Iraakse autonome regio Koerdistan. In zijn toespraak beloofde Barzani alle bevolkingsgroepen in de regio te beschermen.

Eerder hadden de drie patriarchen een ontmoeting gehad met de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Mosoel en Koerdistan, Mor Nicodemus Daoud Sharaf. Bisschoppen uit verschillende denominaties in Noord-Irak woonden de bijeenkomst bij. De gesprekken spitsten zich toe op de situatie in Irak en de andere staten in het Midden-Oosten en op de noodzaak om de christelijke aanwezigheid in de regio te behouden.

Al op Pinksterzondag had de Syrisch-orthodoxe patriarch de Goddelijke Liturgie gevierd in de Umm-al-Nour-kerk in Erbil. In zijn preek sprak hij over zijn ervaringen in 2014 toen duizenden christenen naar Noord-Irak waren gevlucht voor de verschrikkingen van IS. 

Nechirvan Barzani werd op 28 mei verkozen tot president van de Koerdische autonome regio in het noorden van Irak. Hij was de kandidaat van de Koerdische Democratische Partij. De 52-jarige politicus is de neef en schoonzoon van de Koerdische historische leider Massoed Barzani. 

Het ambt van Koerdische regionale president was al meer dan een jaar vacant. De Koerden in Noord-Irak hadden zich in september 2017 in een volksraadpleging met een overweldigende meerderheid uitgesproken voor de afscheiding van Irak. De centrale regering in Bagdad heeft dat resultaat echter nooit erkend en vaardigde strafmaatregelen uit. Massoed Barzani legde daarop zijn presidentieel ambt neer.