16-04-2020
De federale regering van Duitsland staat openbare kerkdiensten en andere religieuze evenementen voorlopig niet toe. Dat werd woensdag in Berlijn door bondskanselier Angela Merkel (CDU) bekendgemaakt. Vrijdag vindt daarover een overleg plaats tussen bestuurders en religieuze leiders. 

Het verbod blijft in eerste instantie van kracht tot 3 mei. De Duitse Bisschoppenconferentie heeft hierover haar teleurstelling uitgesproken.

Tijdens haar persconferentie werden de kerken en andere religieuze genootschappen uitdrukkelijk door de bondskanselier bedankt. Zij hebben volgens haar in deze coronacrisis creativiteit getoond en ervoor gezorgd dat mensen hun religie konden blijven beoefenen, bijvoorbeeld door middel van online-kerkdiensten. Merkel had eerder met de minister-presidenten van de deelstaten overeenstemming bereikt over deze en andere maatregelen ter bestrijding van de epidemie.

De voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, mgr. Georg Bätzing, verklaarde dat hij met het oog op de eerste versoepeling van maatregelen op andere gebieden van het openbare leven niet kon begrijpen waarom de openbare diensten van alle religieuze gemeenschappen nog steeds verboden zouden moeten worden. Dat was ook “na de zeer duidelijke beslissing van het Federaal Constitutioneel Hof” moeilijk te begrijpen. Tegelijkertijd kondigde hij aan dat de Kerk op de voor vrijdag geplande bijeenkomst een voorstel voor een oplossing zal indienen over de vraag hoe “wij zowel de godsdienstbeoefening als de bescherming tegen besmetting kunnen garanderen”. 

Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe bepaalde op 10 april dat het verbod steeds kritisch beoordeeld moet worden.