Berlijn, 24 maart 2021 - De strenge coronamaatregelen rond Pasen in Duitsland die onlangs werden aangekondigd, zullen niet van kracht gaan. Bondskanselier Angela Merkel is teruggekrabbeld en neemt de eindverantwoordelijkheid voor alle verwarring.
Na massale kritiek op de geplande lockdown in heel de Bondsrepubliek heeft de federale regering vandaag na een kort overleg met de premiers van de deelstaten de maatregelen ingetrokken.
Lees: Duits episcopaat uit kritiek op paaslockdown
“De fout ligt bij mij”, zei Merkel na het overleg. Haar besluit de strenge lockdown niet door te laten gaan, hangt volgens haar samen met de opeenstapeling van problemen die zouden ontstaan als ook Witte Donderdag en Stille Zaterdag tot verplichte rustdagen zouden zijn uitgeroepen.
Persbureau DPA meldt dat de premiers van de deelstaten hun respect hebben betuigd aan de bondskanselier, maar ook hebben gewezen op hun gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Merkel en de deelstaatpremiers hadden de verdere verspreiding van het coronavirus willen bestrijden door volgende week het hele land vijf dagen stil te leggen. Ze noemden het “een verplichte paasrust”. Daartoe was besloten na een marathonvergadering, die duurde tot in de vroege ochtend van 23 maart.
Tijdens de paasvakantie tussen 1 en 5 april mochten er geen publieke kerkdiensten plaatsvinden en moesten de meeste winkels gesloten zijn. Alleen winkels die voedsel verkopen mochten op Stille Zaterdag (3 april) hun deuren openen.
De kerken mogen nu dus tijdens de Goede Week, het Paastriduüm en het Paasoctaaf publieke vieringen houden, weliswaar conform de normale coronaveiligheidsvoorschriften.