Luján (KAP/KNA) 12 maart 2023 - De hitte in de provincie Buenos Aires is bijna ondraaglijk. Op het asfalt worden soms temperaturen van meer dan 35 graden gemeten. Toch gaan zaterdagmiddag (plaatselijke tijd) ongeveer 10.000 mensen op weg naar het bedevaartsoord Luján. Al na enkele minuten zijn hun T-shirts en haren bezweet, net als bij padre Jose ‘Pepe’ di Paola, de priester voor de armen die deze dag organiseerde ter ere van paus Franciscus, die tien jaar geleden, op 13 maart 2013, tot het hoogste kerkelijke ambt werd gekozen.

President Alberto Fernández is gekomen, evenals Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel, een goede vriend van de paus. Het evenement zal rechtstreeks worden uitgezonden, zowel door de nationale radio als door lokale tv-stations. De voorzitter van de Argentijnse bisschoppenconferentie, bisschop Óscar Ojea, viert de mis samen met talrijke priesters voor de armen, zoals padre Pepe en padre Toto, die in Buenos Aires de faam van popsterren genieten – en die door niemand bij hun echte naam worden aangesproken.

Het is het soort evenement dat de paus graag zou zien: een kerk voor de armen, ver in de periferie met de armen en met hun priesters. De gewone mensen zijn gekomen, de bewoners van de zogenoemde villas miserias, de arme wijken, die waarschijnlijk het dichtst bij het christelijk geloof staan.

Father Jose "Pepe" Di Paola (C) and faithfuls march towards the Basilica of Lujan on March 11, 2023, in Lujan, Buenos Aires province, to participate in a mass to celebrate 15 years of the Familia Grande Hogar de Cristo organization that works to rehabilitate drug addicts and marking the 10th anniversary of Pope Francis proclamation. Pope Francis marks 10 years as head of the Catholic Church on Monday, hugely popular but facing internal dissent after a decade of reform, even if he has not questioned basic do

Priesters zoals padre Pepe zijn de vertrouwelingen van de armen, maar ook bemiddelaars en contactpersonen. En als ze roepen, komen ze met duizenden tegelijk. Naast de tiende verjaardag van de paus moeten we ook het 15-jarig bestaan vieren van Pepe's christelijke hulporganisatie, Federación Familia Grande Hogar de Cristo. Deze organisatie probeert jongeren ervan te weerhouden naar de drugswereld af te glijden.

De mensen in de arme wijken gaan momenteel bijzonder gebukt onder de aanhoudende drugsoorlog, die onlangs wereldwijd de aandacht trok vanwege de schoten op een supermarkt van de familie van voetbalster Lionel Messi in zijn woonplaats Rosario. Ook op dit punt slaat padre Pepe de juiste toon aan, zoals de paus zou wensen. Als pleitbezorger van de armen vanuit het perspectief van degenen die dagelijks getuige zijn en dit inferno van binnenuit moeten meemaken: “We moeten niet alleen het geluid van de kogels van drugshandelaren horen, maar ook de wens van de mensen dat hun wijken gezonde plekken zijn waar hun kinderen kunnen opgroeien.”

Pastor Pepe houdt een korte toespraak. Hij ondertekent de ‘Akte van Luján’, die oproept tot meer maatschappelijke betrokkenheid van de jeugd bij de strijd tegen drugs. Geen meisje of jongen mag meer verloren gaan aan drugs, zegt hij in naam van de armen: "Voor ons is dit een zaak van leven en dood." Drugscriminaliteit is inderdaad de meest eerlijke weerspiegeling van de toestand van het land: Geweld, schietpartijen en aankoopcriminaliteit doordringen de Argentijnse samenleving.

Faithfuls march towards the Basilica of Lujan on March 11, 2023, in Lujan, Buenos Aires province, to participate in a mass to celebrate 15 years of the Familia Grande Hogar de Cristo organization that works to rehabilitate drug addicts and marking the 10th anniversary of Pope Francis proclamation. Pope Francis marks 10 years as head of the Catholic Church on Monday, hugely popular but facing internal dissent after a decade of reform, even if he has not questioned basic doctrine. Luis ROBAYO / AFP

Pepe is er trouwens in geslaagd om politici uit alle richtingen te verzamelen in Luján – wat opmerkelijk is in het sterk verdeelde en gepolariseerde land. Ook hierin sluit de priester aan bij zijn paus, met wie hij ooit door de sloppenwijken van Buenos Aires trok: “Natuurlijk mag de kerk politiek zijn, maar niet partijpolitiek”, zei Franciscus enkele dagen geleden in een interview.

Padre Pepe spreekt de partijen toe: “Wat leuk om jullie hier allemaal te zien zitten. Vakbondsleden, politici van verschillende kleuren, van verschillende fronten. Iedereen kan veel doen. Als jullie naar de vergaderingen gaan, zet de kwestie dan niet op de 14de plaats, maar op de eerste plaats.” Het gaat niet alleen om het herstel van de economie, zei hij, maar ook om ervoor te zorgen dat kinderen niet afglijden naar de drugswereld.

In Argentinië worden dit jaar verkiezingen gehouden. De verkiezingscampagne zal uitwijzen hoeveel van de oproep tot gemeenschappelijke actie de dag zal overleven. De bedevaart naar Luján was zeker een duidelijk signaal aan alle politieke partijen.