Jacobine Geel gaat in gesprek over de Bijbel

In haar nieuwe programma Een goed gesprek over de Bijbel praat Jacobine Geel met tien wetenschappers over de Bijbel. Dit doet zij aan de hand van actuele thema's zoals de kloof in de samenleving, de toekomst van de aarde en het wonder van Kerst.

Miljoenen mensen wereldwijd lezen de Bijbel en velen omarmen de waarheid ervan als dé waarheid. Maar steeds meer mensen voelen ook ongemak: wat heeft dit boek, duizenden jaren oud, nog te zeggen in de ingewikkelde werkelijkheid van nu?

Dat ongemak vormde voor 60 wetenschappers met een passie voor de Bijbel aanleiding om aan de slag te gaan, Hun bijdragen zijn gebundeld zijn in een nieuwe editie van de Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap. In een serie van drie afleveringen voert Jacobine Geel met tien van deze wetenschappers een goed gesprek over de Bijbel.

Jacobine Geel
Jacobine Geel

Er worden verschillende actuele thema's besproken, zoals de groeiende tegenstellingen in de samenleving, de toekomst van de aarde en het wonder van Kerst. 'De gesprekken vormen een boeiende mix van persoonlijke bevlogenheid en kritische deskundigheid', licht Jacobine Geel toe. 'Ze hebben mij in ieder geval nieuwsgierig gemaakt om verhalen uit de Bijbel te herlezen.'

De serie wordt door KRO-NCRV gemaakt in samenwerking met het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap NBG. Anne-Mareike Schol-Wetter (NBG): ‘Tijdens de opnames zat ik regelmatig op het puntje van m’n stoel. Dit is wat we voor ogen hadden toen we de deze wetenschapsbijbel maakten: open gesprekken aan de hand van de Bijbel, over thema’s die iedereen raken. Over wie we zijn, wie we willen zijn, en over wat anders en beter kan’.

Een goed gesprek over de Bijbel is te zien op zaterdag 10, 17 en 24 december om 16.30 uur op NPO 2.